Skip to content

Trojke

Avtor: Milan Kleč


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 467
  • isbn: 9789612424381
  • cena: 25,00 EUR
  • leto izida: 2012
  • št. str.: 467
  • isbn: 9789612426330
  • cena: 12,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Trojke je roman o prijateljskih trojkah, o ljubezenskih trikotnikih in o treh počitniških destinacijah: Aleksandriji in otoku Susak (kamor se pripovedovalec odpravi s prijatelji) ter Kreti (kamor si želi). In je roman o samoti. O človeku, ki ga vse bolj skrbita nenehno druženje z nezanesljivimi moškimi prijatelji ter očitno skrhana ljubezenska zveza in ki nazadnje izpade iz vseh trojk ter ostane sam. Tako sam, da se mu začne slika resničnosti vse bolj kriviti. Kot da so v deželi izginile barve. Kot da je postala črno-bela. Tu je tudi prijatelj, ki trdi, da slike naših največjih slikarjev niso njihove, temveč so jih delali nekoč davno, jih hranili v cerkvah in potem poiskali žrtve, da so se podpisale, žrtvovale in postale slikarji ... Seveda se pisatelj pozanima, ali so še kakšna prosta slikarska dela, da bi tudi on postal slikar. A slik je zmanjkalo, pošle pa bodo tudi barve.

Recenzije

»Kleč (1954) je v svojem več kot tridesetletnem ustvarjanju uspel zgraditi občudovanja vreden literarni opus, ki se razteza od poezije prek dramatike do številnih kratkih zgodb in romanov. V svojih proznih delih Kleč s svojevrstno, »klečevsko«, mešanico fantastike, groteske in absurda, pa tudi realizma premišljeno obdeluje različna polja človekovih odnosov, kjer so v ospredju razmerja z ženskami in dogodivščine, ki jih spodbuja pijača. Roman Trojke je tako zgodba o prijateljstvu, erosu in seksu (čeprav je ta bolj zakrit kot v nekaterih njegovih prejšnjih delih), v ospredju pa so trojke kot neke vrste ljubezenski trikotniki, pri čemer je ljubezen mišljena v precej širokem pomenu, saj zajema vse od prijateljstva do klasičnih spolnih razmerij. Zgodba vzleti v trenutku, ko se trije prijatelji odločijo, da bi odpotovali v Aleksandrijo, kar ob povzemanju pripovedovalčevih preteklih počitnic s prejšnjimi ženskami sproži burno dogajanje, ki zanesljivost prijateljev in čvrstost njegove ljubezenske zveze hitro postavi na preizkušnjo in pod vprašaj. Roman začini unikatna spremna beseda Borisa A. Novaka, poročilo literarnega zgodovinarja o življenju literature iz prve roke! (Samo Rugelj; Bukla)«

O avtorju

Milan Kleč (1954) je eden najbolj plodovitih sodobnih slovenskih avtorjev, poznan je kot izvrsten prozni fabulator in kronist vsakdanjega življenja. Prejel je nagrado zlata ptica (1982) in sedem sekretarjev SKOJA (1989) ter istega leta, tj. 1989, tudi Župančičevo nagrado. Leta 2006 je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada za književnost.

Več o avtorju