Skip to content

Ubijanje kače

Avtor: Jože Snoj


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 242
  • isbn: 9789612422516
  • cena: 19,99 EUR
  • leto izida: 2009
  • št. str.: 242
  • isbn: 9789612425364
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Ubijanje kače ali Zapoznela sporočila o Gadu je v marsičem presenetljivo romaneskno branje. Distancirani, v opisih in komentarjih karseda brezobzirni pripovedovalec nas popelje v zgodnji čas druge svetovne vojne. Vse se začne s prihodom dveh obveščevalcev v partizansko četo z nalogo, da likvidirata komandanta, samovoljnega in nasilnega vojvodo. Roman nas popelje skozi tri dni njegove agonije, ko se skuša z vsemi sredstvi izogniti nastavljeni zanki. Na ozadju te napete igre mačke z mišjo se izrisuje širši slovenski konflikt med -– kot jih poimenuje pisatelj – gošarji in cerkvenjaki. Tukaj ni moralnih zmagovalcev: če so prvi brezobzirno nasilni, so drugi slabiči in hipokriti.

Recenzije

»Ubijanje kače je izrazito večplasten in zmuzljiv roman. Na eni strani gre za neposredno, robustno pripoved o posamičnem »znotrajpartizanskem« obračunu med dvema obve­šče­val­ce­­ma – »ta ceglastim« in »ta ­preklastim« – in samovoljnjim, tiranskim komandantom Gadom. Sporočila o teh preteklih, s krvjo nedolžnih prepojenih dogodkih, ki jih tu pa tam prekinjajo vulgarni anekdotični medklici obeh preživelih, pa vseskozi brez vidnih šivov prehajajo v grenko univerzalno porabolo o človeški naravi. Iz perspektive romana se delitev na partizane in domobrance oz. na gošarje in cerkvenjake, kot jim pravi Snoj, kaže kot vznazajšen ideološki konstrukt. Avtor namreč namesto te (navidezne) ločnice med obojimi postavi temeljnejšo dialektiko gospodarja in hlapca, ki v izrednih, vojnih razmerah sicer postane oblastnejša, a smo ji v resnici vselej podložni. »Ena in ista speljiva in vodljiva uboga gmajna, hejá hejó, ti volkovi in ti psi!« zapiše Snoj. A ta pisateljeva gesta izbrisa razlik kljub videzu ne/nadideološkosti seveda ni nevtralna. Maša Ogrizek, Bukla«

O avtorju

Jože Snoj (1934, Maribor) je pisatelj ter nekdanji kulturni novinar in urednik. Izdal je enajst pesniških zbirk, sedem romanov, zbirko kratke proze, številne eseje in več mladinskih del. Za svoje literarno ustvarjanje je prejel Grumovo, Rožančevo in Prešernovo nagrado ter nagrado Prešernovega sklada.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja