Skip to content

Učiteljica klavirja

Avtor: Elfriede Jelinek

Prevod: Martina Cajnkar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2003
  • št. str.: 300
  • isbn: 9789616446464
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

Erika Kohut poučuje klavir na dunajskem konservatoriju. Z materjo, ki je iz nje hotela narediti vrhunsko koncertno pianistko, sta povezani v sado-mazohističnem odnosu. V redkih trenutkih, ko Erika ni pod budnim očesom matere, stopijo na dan njene frustracije, ki dosežejo vrhunec, ko se Erika spusti v razmerje s svojim učencem klavirja, mladim lepotcem Walterjem Klemmerjem. Učiteljica klavirja je eno ključnih del Elfriede Jelinek, po katerem je bil leta 2001 posnet tudi v Cannesu nagrajen film. Med nepreštevnimi nagradami je leta 1998 prejela tudi najprestižnejšo nemško nagrado za književnost – Georg-Büchner-Preis.

Recenzije

»Učiteljica klavirja Erika Kohut, na pragu srednjih let še zmeraj živi s sadistično in posesivno materjo. V samotarsko življenje uklenjena najde erotično zadovoljstvo v mazohizmu, kar se še posebej izrazi v razmerju z deset let mlajšim učencem. Ostra in sarkastična dekonstrukcija mita o idilični malomeščanski avstrijski družini, obenem pa kritični prikaz vseh slojev dunajske družbe. (Maša Ogrizek, Bukla)«

O avtorju

Elfirede Jelinek (1946, Mürzzuschlag, Avstrija) je pisateljica, pesnica in dramatičarka. Velja za eno najvidnejših sodobnih avstrijskih pisateljic, za svoja dela je prejela številne ugledne literarne nagrade. Najpomembnejše med njimi so Nobelova nagrada za književnost, nagrada Heinricha Bölla in Büchnerjeva nagrada.

Več o avtorju