Skip to content

Učna ura kaligrafije

Avtor: Mihail Šiškin

Prevod: Jelka Ciglenečki

Del zbirke: Žepna Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Kratka proza


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 71
  • isbn: 9789612424664
  • cena: 5,00 EUR
  • leto izida: 2012
  • št. str.: 71
  • isbn: 9789612429409
  • cena: 4,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Učna ura kaligrafije prinaša tri najbolj znana kratkoprozna besedila Mihaila Šiškina – naslovno zgodbo »Učna ura kaligrafije«, »Plašč s pasom na hrbtu« in »Zvonik svetega Marka«. Kot smo pri Šiškinu vajeni, gre za preplet zgodovinske in avtobiografske proze ter številnih citatov; zgodba »Zvonik svetega Marka« je pravzaprav v celoti sestavljena iz navedkov iz ljubezenske korespondence švicarskega levičarja in ruske revolucionarke. Vse zgodbe se sprašujejo, kaj je v pogosto krutem in nerazumljivem življenju tisto, kar ga dela znosno in smiselno. Je to žalostna življenjska zgodba, ki postane v kaligrafskem izpisu berljiva in celo lepa? Verjetno pa je glavno gibalo vendarle ljubezen, ki jo ohranijo lističi porumenelega pisemskega papirja in spomin ostarele matere na dan, ko je rešila otroka izpod koles drvečega vlaka s hitrim prijemom za pas na zimskem plaščku.

Recenzije

»Učna ura kaligrafije prinaša tri najbolj znana kratkoprozna besedila Mihaila Šiškina – naslovno zgodbo Učna ura kaligrafije, Plašč s pasom na hrbtu in Zvonik svetega Marka. Navadno pri Mihailu Šiškinu gre za preplet zgodovinske in avtobiografske proze ter številnih citatov; zgodba Zvonik svetega Marka je pravzaprav v celoti sestavljena iz navedkov iz ljubezenske korespondence švicarskega levičarja in ruske revolucionarke. Vse zgodbe se sprašujejo, kaj je v pogosto krutem in nerazumljivem življenju tisto, kar ga dela znosnega in smiselnega. Je to žalostna življenska zgodba, ki postane v kaligarfskem izpisu berljiva in celo lepa? Verjetno pa je glavno gibalo vendarle ljubezen, ki jo ohranijo lističi porumenelega pisemskega papirja in spomin ostarele matere na dan, ko je rešila otroka izpod koles drvečega vlaka s hitrim prijemom za pas na zimskem plaščku. (www.cd.cc.si)«

O avtorju

Mihail Šiškin (1961, Moskva) je eden najbolj prevajanih in največkrat nagrajenih ruskih avtorjev zadnjih let. Za roman Venerini laski, ki velja za njegovo najboljše delo, je prejel tako rusko nagrado velika knjiga, kot nagrado nacionalni bestseller, natisnjen pa je bil v več kot 50.000 izvodih.

Več o avtorju