Skip to content

Učna ura ustvarjalnega pisanja

Avtor: Michal Viewegh

Prevod: Anjuša Belehar, Jernej Juren

Del zbirke: Žepna Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 83
  • isbn: 9789612422806
  • cena: 3,00 EUR

O knjigi

Učna ura ustvarjalnega pisanja je zabavna, grenko-sladka in ganljiva pripoved o dveh samosvojih dvojčkih in njuni teti, ki ju je vzgojila; o simpatični devetnajstletnici, ki je zanosila s poročenim moškim; o urednici bulvarskega časopisa, ki v poniževanju drugih išče svoje samospoštovanje. Pa tudi literarni manifest. In jasno sporočilo vsem, ki bolje kot vsi ostali vedo, kaj je dobra literatura.

Recenzije

»Michal Viewegh zase pravi, da ne zna pisati romanov z najglobljimi človekovimi občutji. Pa vendar je to, kar napiše, bralcem v slast. Vsak lahko najde svojo mero globine v njegovih zgodbah, še posebej in lahko pa se poistoveti s kakšnim od likov v njih. Učna ura ustvarjalnega pisanja nam prinaša Oskarja, pisatelja, ki vsako leto izvede delavnico, na kateri svoje študente uči, kako se napiše roman. Med študenti je včasih prisiljeno veder, včasih razumevajoč in včasih ne, včasih ostro graja in včasih koga bodri. Čar temu kratkemu romanu dajejo različne življenjske, bolj ali manj grenke situacije nastopajočih. Mimo humorja Viewegh tudi ne more, prav tako ne gre brez njegove značilne ironije. 83 strani branja, tudi za sončno soboto ali nedeljo.«

O avtorju

Michal Viewegh (1962, Praga, Češka) je pisatelj. Nekateri kritiki ga obravnavajo kot družbeni pojav, njegov uspeh pa pripisujejo predvsem sposobnosti, da zabavni in humoristični žanr izpolnjuje na način romantične televizijske serije. Viewegh je pop zvezda sodobne češke literature, njegove knjige se prodajajo v velikih nakladah.

Več o avtorju