Skip to content

Umetnost fuge

Avtor: Sergio Pitol

Prevod: Barbara Pregelj

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 381
  • isbn: 9789612422257
  • cena: 19,99 EUR

O knjigi

To je čudna knjiga. Avtobiografija in labirint, esej o knjigah in mreža spominov, potopis in glasbena kompozicija, vračanje, ki je na sledi iznajdbe kraja, kamor smo nekoč nevede odpotovali in ki obstaja šele v trenutku, ko ga ponovno, morda tokrat dokončno, zgrešimo. Sergio Pitol, prejemnik Cervantesove nagrade, najpomembnejše v špansko govorečem svetu, v svojem osrednjem delu, knjigi Umetnost fuge, orkestrira kontrapunkte svojega življenja, čarobne melodije, ki pridrejo do nas, bralcev, pa so melodije knjig, tako usodnih in zaznamujočih, kot je ljubezen. Predvidevali bi, da bodo toni melanholični, vse predispozicije – velika orkestracija in vzvraten pogled – so tu, a ni tako. Nasprotno. Pred nami se odpre blodnjak, ki namesto Minotavra skriva sporočilo, da je svet poln očarljivih, nepozabnih krajev, ki jih velja obiskati, knjig, ki nas bogatijo, in spominov, ki so le včasih lažji tovor od potovalnih kovčkov. Barcelona in Varšava, Rim in Benetke, Chiapas in Praga. Skrivnosti, ki se obnavljajo, mesta, ki se odkrijejo šele, ko izgubimo očala, črke, ki žarijo, še preden so napisane, poti, ki še enkrat prikličejo nazaj tistega, ki jih je poljubljal s stopali. Knjiga za vse, ki vedo, kaj pomeni uživati pri branju.

Recenzije

»Pitol (1933) je mehiški pisatelj in prevajalec, zelo cenjen v špansko govorečem območju, dobitnik Cervantesove nagrade leta 2005, ki je dolgo časa živel po svetu, potem pa se pred dvema desetletjema vrnil v domovino in v njej postal ena osrednjih literarnih osebnosti. Delo Umetnost fuge iz 1996 (po Bachu je to skupnost različnih kontrapunkcijskih tehnik) je v nekem smislu aludiranje na Bacha, saj gre za odprto fragmentarno formo, v kateri se prepletajo prvine avtobiografije, eseja, potopisa, dnevnika, literarne kritike in reportaže, vse skupaj je raztreščeno tudi geografsko, saj dogajanje sega od Mehike do Evrope ter oplemeniteno z duhovno prisotnostjo različnih avtorjev od Čehova do Fuentesa. Za ljubitelje in poznavalce špansko govorečega literarnega življenja.«
-(Samo Rugelj, Bukla).

O avtorju

Sergio Pitol (1934, Publa, Mehika) je romanopisec, prevajalec in diplomat. Napisal je več kot dvajset knjig proze in esejev, ki so prevedene v številne jezike. Leta 2005 je prejel Cervantesovo nagrado, najuglednješo literarno nagrado v špansko govorečem svetu.

Več o avtorju