Skip to content

Urbana plemena

Avtor: Peter Stankovič


  • leto izida: 1999
  • št. str.: 140
  • isbn: 9789616211857
  • cena: 16,69 EUR

O knjigi

Subkultura so mladi: raverji, skaterji, pankerji, rockabillyji, bikerji, geji, lezbijke in še kateri, ki s svojim razpoznavnim načinom oblačenja, glasbenim okusom, slengom, s svojimi stalnimi zbirališči in predvsem pogledi na svet ustvarjajo stališča, gibanja in trende, ki jih kasneje sprejema etablirana družba. Slovenija v izbruhu vseh teh pisanih stilov v devetdesetih ni izjema, vendar do sedaj nismo imeli celovitega vsebinskega in slikovno podprtega pogleda na to izredno dinamično dogajanje zadnjih desetih let. To je tudi prvi projekt v slovenskem prostoru, ki bo uspešno združil strokovno in avdio-vizualno predstavitev urbanih mladinskih subkultur v Sloveniji. Projekt Urbana plemena je delo desetih mlajših sociologov pod taktirko dr. Gregorja Tomca, mag. Petra Stankoviča in dr. Mitje Velikonje.

Recenzije

»Knjiga je zbornik dvanajstih tekstov, ki vsak na svoj način razkrivajo, raziskujejo in rišejo načine kulturnega izražanja. Pri nas. V Sloveniji. V devetdesetih. Beseda teče seveda o subkulturah. Po skoraj desetletju teoretskega molka spet poskus refleksije na temo s u b k u l t u r e. (www.rockobdobje.si)«

O avtorju

Peter Stankovič (1962) poučuje na katedri za kulturologijo na ljubljanski Fakulteti za družbene vede. Njegovi področji raziskovanja sta sociološka teorija in kulturne študije, znotraj teh pa film in popularna glasba.

Več o avtorju