Skip to content

Vertikalna poezija

Avtor: Robert Juarroz

Prevod: Taja Kramberger

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Poezija


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 224
  • isbn: 9789612420352
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

Če je čas linija, ki poteka horizontalno od rojstva do smrti, potem je pesništvo Roberta Juarroza pisano proti času. Juarrozove pesmi čas prebadajo pod pravim kotom, kot vertikale, se s časom in njegovo biografičnostjo sicer hranijo, a le da bi dogodke, javno in zasebno, vedenje, zgodovino na koncu spremenile v kristale čistega uvida. V čistost vertikal. Juarrozovo vprašanje ni, kako zadržati čas, ampak, ravno nasprotno, kako stopiti v samem času onkraj časa, ki je hkrati vprašanje o razmerju med pesništvom in notranjim, duhovnim svetom človeka. Nujno je zato, da postane v življenju pesnika, ki živi v senci tega vprašanja, njegova poezija vse bolj osrednja oblika njegovega življenja, luč, ki meče senco, ki pada po sami luči.

Recenzije

»Vseh trinajst in dve posthumni zbirki argentinskega pisatelja je izšlo pod istim naslovom Vertikalna poezija. Pesmi v izboru so nanizane v časovnem zaporedju, spremlja jih še intervju, pismo, študija prevajalke Taje Kramberger in kronologija pesnikovega življenja. Juarroz opazuje intenzivnost notranjih melanholičnih stanj, stopnjevanost doživljanja teh stanj pa je jasno izdolbena iz svobodne forme in se povečuje s praznino med kiticami. Bralec si mora sam tolmačiti razbrano in uporabiti sposobnost abstraktnega mišljenja. (Žiga Valetič, Bukla)«

O avtorju

Roberto Juarroz (1925 – 1995) se je rodil v Coronel Dorregu v Argentini. S svojimi petnajstimi zvezki Vertikalne poezije je ustvaril enega najbolj homogenih in zaokroženih pesniških opusov 20. stoletja in postvail mejnik v latinskoameriški poeziji.

Več o avtorju