Skip to content

Vloga moje družine v svetovni revoluciji

Avtor: Bora Ćosić


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 107
  • isbn: 9789612421618
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

Vloga moje družine v svetovni revoluciji je zgodba o nekoč bogati meščanski družini – črnogledi materi, večno pijanem očetu, dveh mladih tetah, ki se navdušujeta nad ameriškimi filmskimi zvezdniki, in radoživem stricu –, ki jo pripoveduje najmlajši član družine. Pred drugo svetovno vojno bankrotirajo, med vojno tolčejo revščino, po vojni pa doživljajo komunistično ideološko prevzgojo, ki jo sin prinaša v družino z udarnimi socialističnimi gesli. Vendar pa je kritika titoizma v drugem planu. Pomembnejša je hipijevsko utopistična ideja o družini kot osnovni proizvodni celici, v kateri se nič ne proizvaja. Družina poje in piše pesmi, slika, za golo preživetje pa se ukvarja z mešetarjenjem in kramarstvom. Z nastopom ideologije, ki za najvišjo vrednoto proglasi delo in materialne dosežke, postane tako življenje nevzdržno. Propad družine in njenega projekta je neizogiben, a ne na način tragične usode, temveč kot humorni zasuk slabe neskončnosti.

Recenzije

»Skozi oči otroka, v okviru »varnega« družinskega horizonta, spremljamo velike zgodovinske in družbene spremembe v vojnih in povojnih letih bivše Jugoslavije. Najmlajši član družine vidi in sliši preveč in tako brez samocenzure, neustavljivo popisuje dvoumne zaplete, ki jih dodatno poglabljajo pospešene menjave splošnih vrednotnih sistemov. Izjemna dinamika zgodbe, ki izpade kot drdrajoča otroška izpoved, z na videz neurejenim prepletanjem različnih motivov še pripomore k burkaški naravi dela. Izpostavljene lastnosti družinskih članov so pretirane in stereotipne, pa naj gre za očeta alkoholika, hipohondrično mater ali razvratniškega strica, odnos do vojnega in povojnega dogajanja pa je izrazito sarkastičen, kar še podkrepi pripovedovalčeva navidezna naivnost. Izjemen avtorski prikaz burnih let jugoslovanske zgodovine, katerega naravo določa predvsem značilni južnoslovanski humor. Tina Bilban«

O avtorju

Bora Ćosić (1932, Zagreb) je pisatelj in esejist. Doslej je napisal okrog 50 knjig in nekaj gledaliških iger. Za roman Vloga moje družine v svetovni revoluciji je prejel NIN-ovo nagrado. Za svoje ustvarjanje je prejel tudi druge nagrade, med njimi nagrado Leipziško nagrado za evropsko razumevanaje in nagrado Stefana Heyma.

Več o avtorju