Skip to content

Vrnitev

Avtor: Antonio Negri

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje


  • leto izida: 2005
  • št. str.: 179
  • isbn: 9789612420482
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

V sedemdesetih letih 20. stoletja je bil Toni Negri razglašen za idejnega očeta Rdečih brigad in kot cattivo maestro obtožen za »oborožen upor proti državi«. V osemdesetih kot politični azilant v Franciji predava politične znanosti na pariški univerzi. Na prelomu stoletja se odloči za vrnitev – in o njej spregovori v Vrnitvi, seriji pogovorov s francosko psihoanalitičarko Anne Dufourmantelle. Velja jih brati kot spremno besedo k Imperiju in Multitudam, dvema temeljnima deloma sodobne politične filozofije. A tudi kot zelo osebno, zelo strastno izpoved drznega misleca in angažiranega profesorja. Od leta 2003 svoboden živi v Benetkah.

Recenzije

»Pri Študentski založbi sta pravkar izšli knjigi priznanega intelektualca Antonia Negrija (eno, Multutide, je napisal v kombinaciji z Michaelom Hardtom). V Vrnitvi gre za serijo pogorov s francosko psihoanalitičarko Anne Dofourmantelle, pri Multitudah pa za nekakšno tematsko nadaljevanje in konkretiziranje idej iz Imperija izpred dveh let. O vlogi Negrija v sodobni družbi smo se na kratko pogovorili s Stojanom Pelkom, soprevajalcem in urednikom Vrnitve ter velikim poznavalcem Negrijeve misli.«

O avtorju

Antonio Negri (1933, Padova, Italija) je politični filozof in pisatelj, ki je bil pred izdajo Imperija znan predvsem zaradi svojega obsežnega dela o Spinozi. Bil je profesor političnih ved na univerzi v Padovi, na Université de Vincennes (Paris-VIII) in College International de Philosophie v Parizu.

Več o avtorju