Skip to content

Will in svet

Avtor: Stephen Greenblatt

Prevod: Marija Zlatnar Moe

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje


  • leto izida: 2016
  • št. str.: 367
  • isbn: 9789612841720
  • cena: 34,00 EUR
  • leto izida: 2016
  • št. str.: 367
  • isbn: 9789612842185
  • cena: 22,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Ena od najvidnejših značilnosti Shakespearove umetnosti je njen stik z resničnostjo. Tako kot pri številnih drugih avtorjih, katerih glas je že davno utihnil in katerih telo se je zdrobilo v prah, nam ostajajo samo še besede na papirju, a še preden nadarjen igralec Shakespearove besede oživi, te besede že vsebujejo živo prisotnost dejanske, življenjske izkušnje. Pesnik, ki je opazil, da preganjan trepetajoč zajec »ves rosen bega«, ali ki je svoj omadeževani ugled primerjal z »dlanjo barvarja«, dramatik, ki je zapisal, da mož reče ženi, da je mošnja v »predalu, pregrnjenem s turško vezenino«, ali čigar princ se spomni, da ima njegov revni družabnik v lasti samo dva para svilenih nogavic, od tega enega v marelični barvi -– ta umetnik je bil nenavadno odprt do sveta in je odkril način, kako pustiti temu svetu v svoje delo. Da bi razumeli, kdo je bil Shakespeare, je pomembno, da gremo po jezikovnih sledeh, ki jih je pustil za sabo, nazaj v življenje, ki ga je živel, in v svet, do katerega je bil tako odprt. In da bi razumeli, kako je Shakespeare uporabljal svojo domišljijo, da je življenje preoblikoval v umetnost, moramo uporabiti lastno domišljijo.

Recenzije

»Greenblatt je izjemen poznavalec bardove literature, ki pa svoje interpretacije vedno znova kontekstualizira, iz zgodovine izbrska presenetljive detajle, jih sopostavlja motivom in temam Shakespearjevih besedil ter tako sestavlja ne le bardovo biografijo, ampak tudi izjemno berljivo in vznemirljivo interpretacijo njegove literature.«
-(3. program Radia Slovenija).

»Will in svet je tako izvirna spojina umetnikovih stvaritev in trdnih dejstev /.../.«
-(Bukla).

O avtorju

Stephen Greenblatt (1943, Boston, ZDA) je ameriški literarni kritik, akademik, teoretik, eden največjih specialistov za renesanso in zadnjih desetletjih gotovo eden najbolj izpostavljenih poznavalcev Shakespeara na svetu. Will in svet je prva izmed njegovih knjig, prevedena v slovenščino.

Več o avtorju