Skip to content

Zablode postsocializma

Avtor: Vesna Vuk Godina

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje


  • leto izida: 2014
  • št. str.: 286
  • isbn: 9789612840488
  • cena: 24,00 EUR
  • leto izida: 2014
  • št. str.: 286
  • isbn: 9789612840570
  • cena: 12,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Pred nami je intrigantna analiza razlogov, zakaj je Slovenija zašla v krizo. Osnovna diagnoza Vesne V. Godina zveni na videz preprosto: kapitalizem smo uvozili na nam tuj, se pravi neindigeniziran način, kar je nujno proizvedlo ekonomsko, socialno in politično krizo. A knjiga se tu ne ustavi, marveč postreže s kritiko klasičnih, večinoma ekonomskih receptov za rešitev ter začrta antropološki okvir slovenske postsocialistične kriminalke z vrsto prodornih primerjav z drugimi evropskimi državami. Vesna V. Godina (roj. 1957) predava socialno in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Leta 2003 je kot Fulbrightova štipendistka raziskovala in poučevala na Havajski pacifiški univerzi (HPU) na Havajih. Med drugim je članica Mednarodne zveze za antropološko in etnološko znanost (IUAES), v okviru katere je leta 1995 ustanovila Komisijo za teoretsko antropologijo (COTA), ki ji je dolga leta tudi predsedovala, ter soustanoviteljica Komisije za etične odnose (COER). Njena bibliografija obsega več kot 600 bibliografskih enot. Ukvarja se tudi s pisanjem za revije in časopise. Je ena najbolj branih slovenskih družbenih kritičark.

Recenzije

»Knjiga ni samo odlična analiza razlogov, zakaj smo v Sloveniji zašli v krizo. Temveč ponuja tudi odgovore na vprašanje, kako se iz nje izvleči. (Danaja Lorenčič, Sensa)«

O avtorju

Vesna Vuk Godina (1957, Maribor) je antropologinja in publicistka. Med drugim je članica Mednarodne zveze za antropološko in etnološko znanost, v okviru katere je ustanovila komisijo za teoretsko antropologijo. Njena bibliografija obsega več kot 600 enot. Področja njenega zanimanja so zgodovina socialne in kulturne antropologije in antropoloških teorij, antropološka analiza socializacijskega in inkulturacijskega procesa ter antropologija postsocialističnih družb. Piše tudi za revije in časopise.

Več o avtorju