Skip to content

Zadnji plamenčev let

Avtor: Mia Couto

Prevod: Barbara J. Terseglav

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2005
  • št. str.: 227
  • isbn: 9789616446952
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

Mia Couto je eden najpomembnejših sodobnih afriških pisateljev. Dogajanje romana je postavljeno v Mozambik, v prva leta po državljanski vojni. Zdi se, da je v mestecu, kjer se odvija roman, vse lepo in prav. Modre čelade, ki naj bi zagotovile red in mir, so že prišle. Njihova naloga je nadzorovanje mirovnega procesa. Prebivalci preživljajo svoj vsakdan na videz normalno. Vendar pa iz vsem skoraj neznanih razlogov pripadniki »modrih čelad« eksplodirajo. Na pragu je katastrofa.

Recenzije

»Za njegovo delo je značilna prisotnost dveh svetov - zahodnega, ki ga je podedoval od svoje družine, in afriškega, v katerem se je rodil in v katerem živi. Dvojnost, ki jo nosi v sebi, ga bogati in počuti se kot kulturni mulat. Črpa iz ustnega izročila afriških ljudstev in njihove modrosti. (www.zamisel.org)«

O avtorju

Mia Couto (1955, Beira, Mozambik) je najpomembnejši sodobno mozambiški avtor in eden najvidnejših v portugalščini pišočih avtorjev na svetu. Njegova dela so izšla v več kot 20 državah in so prevedena v šetvilne jezike. Leta 2007 je postal prvi afriški avtor, ki je prejel prestižno nagrado Latinska unija, ki se podeljuje vsako leto v Italiji že od leta 1990.

Več o avtorju