Skip to content
Uspešnica

Zakaj ljubimo ženske

Avtor: Mircea Cartarescu

Prevod: Aleš Mustar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Kratka proza, Razprodane knjige


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 144
  • isbn: 9789612424770
  • cena: 23,00 EUR
  • leto izida: 2012
  • št. str.: 144
  • isbn: 9789612426354
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Knjiga Zakaj ljubimo ženske, ki je leta 2004 izšla v zbirki Knjiga z nočne omarice prestižne bukareške založbe Humanitas (ki objavlja malodane vse Cărtărescujeve knjige), se je v Romuniji znašla praktično na vsaki ženski (pa tudi moški) nočni omarici. V času izida je bila bolje prodajana od Brownove Da Vincijeve šifre. V knjigi zbrane zgodbe, eseje, spomine, dnevniške zapise in publicistične članke je avtor predhodno delno objavljal v romunski izdaji revije Elle, delno pa v drugih, predvsem literarnih revijah. Zgodbe so napisane preprosto, lucidno, samoironično, dostojanstveno. To ni le knjiga o ženskah, ki jih je avtor srečeval na poti svojega življenja in ki so mu odprle srce, um, literaturo, to je tudi knjiga o Bukarešti iz preteklosti, o sanjah, fantazijah, spominih iz študentskih dni in o njem samem, o človeku, ki na svoja pleča prevzema breme vseh moških sveta in se v imenu vseh sprašuje – zakaj ljubimo ženske?

Recenzije

»Romunskega pisatelja Cărtărescuja (1956) v slovenščini že poznamo po romanu Nostalgija, tokrat pa se nam predstavlja v precej drugačni luči. Pred nas naniza delno samoizpovedne, delno (avto)biografske, delno analitične, delno intuitivne zapise o ženskah z vseh koncev sveta, (svoje sprva klavrne) prigode z njimi, svoje fantazije, nekakšne mešanice esejev in zgodb, s katerimi svoje življenje in razmišljanje o življenju preliva v literaturo. Od prostitutk v Amsterdamu, ki ga niso pritegnile zaradi njegove ljubezni do žene in njune unikatne intimnosti, do irskega gradu, namenjenega pisateljem, kjer duh grofice tudi Neircu pripravi nepozabno noč, če ta le spije liter viskija. Cărtărescu s to knjigo lepo pokaže, kako ima lahko srednjeevropska literatura tudi evropski, celo globalen domet, četudi so bile zgodbe sprva objavljene po revijah, večina v romunski različici Elle. Knjiga za ženske, v katero bodo kukali moški. (Samo Rugelj; Bukla)«

O avtorju

Mircea Cărtărescu (1956, Bukarešta) je pisatelj, pesnik in esejist. Uveljavil se je kot plodovit član več pommebnih romunskih literarnih gibanj. Za roman Nostalgija je prejel nagrado vilenica, ki ga je uvrstila med najpomembnejše sodobne srednjeevropske pisatelje.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja