Skip to content

Žaluzija

Avtor: Alain Robbe Grillet

Prevod: Nataša Varušak

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 124
  • isbn: 9789612420925
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Roman Žaluzija je prototip francoskega novega romana. Pripovedovalec je natančen opazovalec dogajanja, ki pa se njegovemu pogledu skozi žaluzijo vedno znova izmika. Domnevno ljubezensko razmerje med pripovedovalčevo ženo in sosedom Franckom v njem zbuja naraščajoče občutke besa, ljubosumja in paranoje, pravzaprav pripovedovalec postane poosebljeno stanje ljubosumja, ki ga vedno bolj oddaljuje od realnosti. Vendar pa se njegovo ljubosumje ne razvije v kakšno dramatično dejanje, namesto tega bralca in njegova pričakovanja vrsta fragmentarnih opazovanj in opisov vedno znova zapelje v slepo ulico. Časovne in prostorske uganke, v katere pripovedovalec zapleta bralca, zmedejo njegovo orientacijo in ga hkrati vabijo v nikoli dokonč(a)no branje romana.

Recenzije

»Tu imate klasični menage-a-trois: moški, ženska in tretja oseba. Bazični zaplet, ki so ga preigrali mnogi trilerji, tako literarni kot filmski. Elementary, Watson! Dodajte še eksotično lokacijo. Toda vprašanje ni, kdo je morilec, ampak - kaj hudiča se je sploh zgodilo. (Marcel Štefančič, Mladina) Odlika tega besedila je tudi njegov obseg, ni predolgo, pravšnje je, primerno, da ga preberemo na en mah, pa znova listamo, saj tako daje tudi dodatne namige. Ti namigi sporočajo, da obstajajo še druge in drugačne poti in razpotja na vandranju skozi knjige, različni načini podajanja, dojemanja in prenašanja tega naprej. (Andrej Lutman, RA Slovenija 1) Nedvomno posebna bralska izkušnja. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

Alain Robbe-Grillet (1922, Brest, Francija) je eden vodilnih avtorjev francoskega novega romana in eden najinovativnejših filmskih ustvarjalcev 20. stoletja. Njegova najbolj znana leposlovna dela so romani Radirka, Videc, Žaluzija in V labirintu. Od leta 2004 je član Francoske akademije.

Več o avtorju