Skip to content

Zapisi in zapiki

Avtor: Ženja Leiler

Del zbirke: Posebne izdaje

Kategorija: Esejistika, Razprodane knjige


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 170
  • isbn: 9789612421489
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

Knjiga Zapisi in zapiki prinaša izbor njenih najodmevnejših kolumn, daljših komentarjev in malih esejev, po večini nastalih v zadnjih letih. Razpon obravnavanih tem je širok, saj sega od splošnih družbenih in kulturnih tem pa do denimo posebnosti slovenske posttranzicijske medijske scene in različnih – bolj ali manj pomenljivih – fenomenov. Avtoričina pisava je argumentirana, živahna in nemalokrat kritično-polemična. Skorajda vsak zapis je zato tudi zapik.

Recenzije

»Ključna dilema kolumnistov in drugih časopisnih komentatorjev pri izdaji njihovih besedil v knjižni obliki je, ali za dnevni časopis napisani članki zdržijo zob časa. A hkrati je ravno zbirka rednih razmišljanj na neko določeno temo ali iz neke posebne perspektive morda najboljše ogledalo časa, ki za raziskovalce nekega obdobja sčasoma lahko celo pridobiva na vrednosti. Ženja Leiler, dolgoletna Delova kulturna novinarka in tudi urednica kulturne strani, nam v pričujoči knjigi postreže s čvrstim izborom svojih osebno konotiranih člankov na različne kulturne in parakulturne (občasno celo politične) ter domače in globalne teme iz zadnjih štirih let, ko je spet krepkeje prijela za pero. Njene zapise druži dovolj bistro in neobičajno izhodišče, gibko razmišljanje in pogosto nekonvencionalen pogled ter dobro poantiranje. Domače branje za nadebudne wannabeje, ki želijo v naših medijih resneje pokrivati kulturo. Samo Rugelj«

O avtorju

Ženja Leiler (1966, Ljubljana) je eno najprepoznavnejših peres slovenskega žurnalizma. Na Delu je bila med leti 1997 in 2003 urednica kulturne redakcije, danes pa za isti časopis piše predvsem komentarje, kolumne ter filmske in televizijske kritike. Za svoje novinarsko delo je leta 2006 prejela Jurčičevo nagrado.

Več o avtorju