Skip to content

Zbrane pesmi - Gregor Strniša

Avtor: Gregor Strniša


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 703
  • isbn: 9789612421090
  • cena: 28,00 EUR

O knjigi

Ob dvajsetletnici pesnikove smrti je pri založbi Beletrina izšla knjiga Strniševih Zbranih pesmi. Knjiga vsebuje njegov integralni pesniški opus, saj je v njej v celoti objavljenih vseh sedem pesniških zbirk ter tematski izbor iz pesniškega opusa z naslovom Vesolje. Pesniške zbirke si v Zbranih pesmih sledijo po kronološkem redu, kot so bile prvič objavljane: Mozaiki iz leta 1959, Odisej iz leta 1963, Zvezde iz leta 1965, zbirka Želod je bila prvič objavljena leta 1972, Oko 1974, zbirki Škarje in Jajce pa leto dni kasneje. Naslov Zbrane pesmi morda ni najbolj primeren, saj ne zajema celotne vsebine knjige: zaključujeta jo namreč Strniševa avtopoetološka teksta Predgovor k izboru pesmi Vesolje in Relativnostna pesnitev. Svoje mesto je v knjigi našla tudi pesem iz zapuščine, ki nosi naslov Pesem o kamnitem pragu.

Recenzije

»Zgodba Gregorja Strniše je zgodba o človekovi vpetosti med fiziko in metafiziko, o tesnobi, smrtnem strahu, relativizmu vednosti in nevednosti bivanja in o velikosti ter (ne)dojemljivosti kozmosa in človekove majhnosti.« (Tanja Petrič, Bukla)«

O avtorju

Gregor Strniša (1930 – 1987, Ljubljana) je bil pesnik, dramatik, avtor besedil za zabavno glasbo in tekstopisec. Izdal je sedem samostojnih pesniških zbirk, štiri drame, napisal štiri radijske igre in prav toliko knjig za otroke. Njegove pesmi so prevedene v številne jezike. Leta 1962 je prejel nagrado za najboljše besedilo na 1. festivalu Slovenske popevke za besedilo pesmi »Zemlja pleše«.

Več o avtorju