Skip to content

Zimsko potovanje

Avtor: Gerhard Roth

Prevod: Jani Virk

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 1996
  • št. str.: 152
  • isbn: 9789616211017
  • cena: 8,35 EUR

O knjigi

Rothova zgodnejša proza je predstavljala individualistični uvod v družbenokritični ciklus sedmih knjig, ki jih je začel pisati na začetku osemdesetih. V njih se drugače kot v »potovanjskih romanih«, katerih dogajanje je postavljeno daleč od provincialne avstrijske ozkosti, saj je v njihovem jedru skrita predvsem pripovedovalčeva težnja zarisati prepadne zemljevide same človekove eksistence, vrača domov, k brezkompromisni umetniški analizi temnih plati avstrijske mentalitete.

Recenzije

»Gerhard Roth (1942) velja že od srede sedemdesetih za eno vodilnih peres povojne avstrijske proze. Njegov obsežni romaneskni opus lahko shematično razdelimo v dva temeljna sklopa. S tako imenovanimi potovanjskimi romani je Roth s precizno in občuteno linijo pripovedovanja izpostavil nezmožnost polnega stika z realnostjo, vprašanje identitete, nasilja, svobode delovanja ter krivde in ambivalentne bolečine. Zimsko potovanje je pisal kot srednjeevropsko korekturo Camusovega Tujca, ki se za razliko od francoskega originala poskuša prizemljiti z alkoholom in spolnostjo.«

O avtorju

Avstrijski pisatelj, dramatik in esejist Gerhard Roth (1942-2022) je med drugim napisal več kot deset romanov in bil zanje nagrajen. Prejel je tudi nagradi Alfreda Döblina in Jakoba Wassermanna ter nagrado Bruno-Kreisky.

Več o avtorju