Skip to content

Zimsko potovanje

Avtor: Gerhard Roth

Prevod: Jani Virk

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 1996
  • št. str.: 152
  • isbn: 9789616211017
  • cena: 8,35 EUR

O knjigi

Rothova zgodnejša proza je predstavljala individualistični uvod v družbenokritični ciklus sedmih knjig, ki jih je začel pisati na začetku osemdesetih. V njih se drugače kot v »potovanjskih romanih«, katerih dogajanje je postavljeno daleč od provincialne avstrijske ozkosti, saj je v njihovem jedru skrita predvsem pripovedovalčeva težnja zarisati prepadne zemljevide same človekove eksistence, vrača domov, k brezkompromisni umetniški analizi temnih plati avstrijske mentalitete.

Recenzije

»Gerhard Roth (1942) velja že od srede sedemdesetih za eno vodilnih peres povojne avstrijske proze. Njegov obsežni romaneskni opus lahko shematično razdelimo v dva temeljna sklopa. S tako imenovanimi potovanjskimi romani je Roth s precizno in občuteno linijo pripovedovanja izpostavil nezmožnost polnega stika z realnostjo, vprašanje identitete, nasilja, svobode delovanja ter krivde in ambivalentne bolečine. Zimsko potovanje je pisal kot srednjeevropsko korekturo Camusovega Tujca, ki se za razliko od francoskega originala poskuša prizemljiti z alkoholom in spolnostjo.«

O avtorju

Gerhard Roth (1942, Graz) je pisatelj, dramatik in esejist. Napisal je več kot deset romanov in bil zanje nagrajen, med drugim je prejel nagradi Alfreda Döblina in Jakoba Wassermanna ter nagrado Bruno-Kreisky.

Več o avtorju