Skip to content

Življenje, navodila za uporabo

Avtor: Georges Perec

Prevod: Suzana Koncut

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 775
  • isbn: 978961242174
  • cena: 19,99 EUR

O knjigi

Roman Življenje, navodila za uporabo po svoji nenavadni zgradbi hkrati spominja na načrt hiše, križanko in sestavljanko zgodb, v kateri se živahno srečujejo glavni junaki osrednje zgodbe: Bartlebooth – »mož, ki je slikal akvarele in iz motivov naročal izdelovanje puzzlov«, Winckler – » izdelovalec puzzlov«, Valene – »slikar, ki je slikal hišo« in Smautf – »stari služabnik, ki je spremljal gospodarja na poti okoli sveta«, ter stranske osebe, kot je Cinoc – »mož, ki je ukinjal besede«. Preko različnih dokumentov naletimo tudi na zgodovinske osebnosti – recimo na polarnega raziskovalca sira Johna Franklina in ameriškega pisatelja Marka Twaina. Največji čar romana se skriva ravno v učinku reševanja križank, sestavljanja puzzlov in razkrivanja avtorjevega skrivnega načrta. Georges Perec je ustvaril pravo simfonijo zgodbarstva, o pričujočem romanu pa je Jacques Roubaud zapisal, da ga je mogoče »brati tako učeno kot nedolžno«.

Recenzije

»Verjetno me je pri Georgesu Perecu tako zelo pritegnil prav njegov odnos do literature. Pri literature me privlačijo njene strukture, Perecovo delo pa se skoraj v celoti podreja načrtovanju, strukturiranju. Perec uresničuje to, kar je, po mojem, pri literaturi lahko izjemno.« (Bernard Magne, Dnevnik)«

O avtorju

Georges Perec (1936 – 1982) se je rodil v Parizu. Bil je pisatelj, esejist in filmski ustvarjalec. Kot član lietarane skupine Oulipo je iskal nove možnosti izraza v literaturi. Življenje, navodila za uporabo velja za njegovo najbolj monumentalno in najnatančneje strukturirano prozno delo. Avtorja se v nekrologih spominjajo kot "književnega akrobata".

Več o avtorju