Skip to content

Zvonovi pozimi

Avtor: Czeslaw Milosz

Prevod: Jana Unuk, Latarina Šalamun Biedrzycka, Tone Pretnar, Rozka Štefan, Lojze Krakar, Primož Čučnik

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Poezija


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 595
  • isbn: 9789612421601
  • cena: 28,00 EUR

O knjigi

Poezija Czesława Miłosza je usmerjena v iskanje transcendence za zunanjo pojavnostjo, refleksivna, celo filozofska, eruditska in v svoji poliloškosti, vživljanju v različne pesniške glasove in stališča, na meji protejske izmuzljivosti. Zmožnost uzreti dialektično nasprotje, imanentno naravi, zgodovini, človeški kulturi in civilizaciji, in hitre spremembe perspektive ji omogočajo, da ne skrepeni v neki fazi svojega razvoja, ampak se odriva v nenehno raziskovanje in preseganje že doseženega. Pesnik, večni iskalec inovativne, »prostornejše« oblike, se je zavestno odločal za klasično mero in optimistično naravnanost. Knjiga vsebuje kronološko urejene pesmi iz vseh Miłoszevih zbirk, vključno s posthumnimi Zadnjimi pesmimi (2006), in je najobsežnejša predstavitev poezije poljskega nobelovca v slovenščini doslej.

Recenzije

»Sprva je Milozseva poezija simbolistična in apokaliptična, kasneje pa postane bolj komunikativna, četudi se nikoli ne odreče modernizmu.« (Tanja Leseničar - Pučko, Dnevnik)«

O avtorju

Czesłav Miłosz (1911 – 2004) se je rodil v Šeteniaiju v Litvi. Bil je pisatelj, pesnik in diplomat. Je najeminentnejše ime sodobne poezije, leta 1980 je bil nagrajen z Nobelovo nagrado za književnost za svoj pisateljski in pesniški opus.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja