Skip to content

Beletrina v jubilejno leto z vrhunskim programom

Beletrina v jubilejno leto z vrhunskim programom

Založba Beletrina že četrt stoletja skrbi za vrhunsko in raznoliko knjižno ponudbo. Z letošnjim literarnim in humanističnim programom, ki prinaša skoraj petdeset novih izdaj, še naprej zvesto sledimo pluralizmu glasov, ki bogatijo naš prostor in prinašajo vedno nove literarne presežke.

Kot je povedal direktor založbe Beletrina Mitja Čander, je pogled na napovedane knjižne naslove po petindvajsetih letih dela na založbi poseben privilegij, obenem pa je jubilej tudi pravšnji trenutek za premislek, kaj se je zgodilo z Beletrininimi programskimi zastavki iz sredine devetdesetih.

»Prepričan sem, da smo v osnovi zavezani istim načelom kot nekoč. Ne omejujemo se na generacijo, ideologijo, estetsko usmeritev ali karkoli drugega. Smo pa danes še bolj igrivi kot nekoč, še več eksperimentiramo s starim in novim, še bolj pogumno preizkušamo nove knjižne forme in se še bolj zavzeto ukvarjamo s posebno naravo vsake načrtovane knjige.«

Programski direktor Aleš Šteger se strinja, da bo leto 2021 pri Beletrini izjemno knjižno leto, zato z veliko radostjo pričakujemo nove naslove sodobnih slovenskih avtorjev in avtoric, nove Fabuline knjige in nov paket Klasične Beletrine, ki bodo, kot pravi, absolutno bralsko razvajanje.

Letošnji program bogatijo velikani slovenske literature, kot so Drago Jančar, Tone Partljič, Alojz Ihan, Emil Filipčič, Marjan Tomšič, Milan Jesih, Cvetka Lipuš, Goran Vojnović, Andrej E. Skubic, Jani Virk in drugi. Irena Svetek je napisala svojo prvo kriminalko, predstavljata se mladi peresi Ana Marwan in Jasmin B. Frelih, pa zgodovinarja Igor Grdina in Mateja Ratej, dramatičarka Simona Semenič in trio Boris A. Novak, Alenka Pirjevec in Peter Vodopivec, ki so napisali knjigo o Dušanu Pirjevcu. V domači beri so še dela Petre Pogorevc, Katje Mihurko Poniž, vedno provokativne Vesne V. Godina in Antona Vratuše.

Beletrina tudi letos nadaljuje s prevodi del Petra Handkeja in velikana srhljivke Stephena Kinga, ljubitelje teorije bo razveselila knjiga Giorgija Agambena, v drugem letniku Klasične Beletrine pa bomo izdali novih pet knjižnih vrhuncev svetovne književnosti.

Beletrinin knjižni katalog 2021 si lahko ogledate tukaj.