Skip to content

Beletrinina debata: Etika v postkovidnem obdobju

Beletrinina debata: Etika v postkovidnem obdobju

Drage bralke, dragi bralci, prijazno vabljeni na 5. Beletrinino debato z naslovom Etika v postkovidnem obdobju, ki bo v sredo, 9. marca 2022, ob 19. uri potekala v hibridni obliki – v živo v Klubu Cankarjevega doma ter v spletnem prenosu na Beletrininem YouTube kanalu. Pogovarjali se bodo indologinja dr. Tamara Ditrich, filozof dr. Blaž Zabel ter esejist in pesnik Muanis Sinanović. Pogovor bo povezovala novinarka in voditeljica Nina Jerman.

Je etika po dveh letih pandemije res že postala tema za zgodovinarje, kot se provokativno sprašujejo nekateri? Je družba res razpadla v prah partikularnih interesov? Je odnos do necepljenih res diskriminatoren in etično sporen ali gre le za načrtno pregrevanje nastale situacije za uresničevanje kratkovidnih političnih ciljev? Kje v zgodovini lahko poiščemo vzporednice za družbeni razkol, ki so ga povzročili ukrepi za omejevanje širjenja virusa? Zakaj je trenutna kriza idealna podlaga za razcvet rasizmov, zlasti seveda sinofobije, ter avtokratskih režimov in ali se bo po njenem koncu sploh mogoče vrniti na točko pred izbruhom? Je kriza res le težava ali pa lahko prinese tudi kaj pozitivnega, kot na primer priložnost za prepotrebni samopremislek? Ali ni morda inercija še usodnejša od izrednih razmer? Ali lahko zaradi njenega globalnega dosega govorimo tudi o krizi medkulturnega in medgeneracijskega dialoga?

 

Z nizom pogovornih dogodkov, naslovljenih Beletrinina debata, osvetljujemo aktualne in vznemirljive teme. Toplo vas vabimo k sodelovanju v debati in zastavljanju vprašanj, kar bo mogoče tako v dvorani kot v spletnem prenosu.

Brezplačne vstopnice so na voljo na spletni strani Cankarjevega doma