Skip to content

Beletrinina debata: Pisateljice nekoč in danes

Beletrinina debata: Pisateljice nekoč in danes

Drage bralke in bralci, prijazno vabljeni na 2. Beletrinino debato o položaju pisateljic skozi čas, ki bo 11. novembra 2021 ob 19. uri potekala v hibridni obliki - v živo v Štihovi dvorani Cankarjevega doma ter v spletnem prenosu na Youtube kanalu Beletrina.

Kako se je položaj žensk v literaturi skozi zgodovino spreminjal, kakšna so razmerja moči, kako rekonstruirati slovensko literarno zgodovino, da bo pravična do žensk? Se literarne ustvarjalke še vedno soočajo s predsodki in z zavračanjem? Odgovore na ta vprašanja bodo iskale tri priznane avtorice, Ana Schnabl, Suzana Tratnik in Katja Mihurko Poniž v pogovoru z novinarko Mojco Mavec. 

Ana Schnabl je mlada romanopiska, ki se spretno uveljavlja v slovenskem in tujem literarnem prostoru.

Suzana Tratnik je že uveljavljena slovenska pisateljica, prevajalka in sociologinja. V svojih literarnih delih se osredotoča predvsem na neusklajenost med posameznikom in družbo, s poudarkom na pravicah LGBTQ+ skupnosti.

Katja Mihurko Poniž se kot literarna zgodovinarka ukvarja predvsem z reprezentacijami ženskosti in moškosti na področju književnosti in velja za eno največjih poznavalk vloge ženske v literaturi.

Z nizom pogovornih dogodkov v Cankarjevem domu, ki nosijo ime Beletrinina debata, osvetljujemo aktualne in vznemirljive teme. Toplo vas vabimo k sodelovanju v debati in zastavljanju vprašanj, kar bo mogoče tako v dvorani kot v spletnem prenosu.

Brezplačne vstopnice za dogodek lahko prevzamete na blagajni Cankarjevega doma ali si jih predhodno zagotovite preko spleta. Si dogodka ne morete ogledati v živo? Vabljeni k ogledu neposrednega spletnega prenosa na Beletrininem Youtube kanalu.

V skladu z odloki vlade se javnih kulturnih prireditev udeležijo le osebe s potrdilom o negativnem testu, potrdilom o cepljenju ali o prebolelosti covida-19 (načelo PCT). V Skladu s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa bodo zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk.

Prijazno vabljeni.