Skip to content

Danes se začenja 25. festival Dnevi poezije in vina

Danes se začenja 25. festival Dnevi poezije in vina

Danes se začenja 25. festival Dnevi poezije in vina, ki bo do 28. avgusta 2021 potekal na Ptuju in v številnih drugih krajih v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem. Poleg bogatega pesniškega in vinsko-kulinaričnega programa pripravljamo tudi pester spremljevalni program. Festival Dnevi poezije in vina namreč že četrt stoletja uspešno združuje pesniško besedo s promocijo odličnih slovenskih vin. Glavnima poudarkoma – poeziji in vinu – se pridružuje premišljen program iz glasbene, vizualne, fotografske, filmske, plesne, gledališke in drugih umetnosti za vse starostne in interesne skupine.

Na letošnjem jubilejnem, že 25. festivalu, ki je eden izmed največjih in najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, bo nastopilo 35 pesnic in pesnikov iz 20 držav, dogodki pa bodo potekali na skoraj štiridesetih prizoriščih na Ptuju in v drugih krajih.

Častna gosta festivala sta češki pesnik Petr Borkovec in portugalska pesnica Ana Luísa Amaral – v dvojezičnih izdajah sta izšla prevoda zbirk njunih izbranih pesmi, Odprto pismo Evropi, ki je nastalo v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana, pa je napisal in ga bo na Ptuju prvič prebral nemški pesnik Durs Grünbein.

Umetniški vodja festivala Aleš Šteger pravi, da smo organizatorji letošnji festival zasnovali ambiciozno, vsem izzivom navkljub. »In ko stvari nastanejo v zahtevnih okoliščinah, ki terjajo več vloženega truda, tudi toliko več pomenijo.« Kot pravi, je velika sprememba v letošnjem letu nova glavna lokacija, saj smo zaradi obnove letos dogajanje bili primorani preseliti iz ustaljenega domovanja, MuziKafeja in Vrazovega trga, na ptujsko tržnico. Izpostavlja knjigi obeh častnih gostov, Petra Borkovca in Ane Luíse Amaral, tiskane knjižice vseh gostujočih pesnic in pesnikov v treh jezikih, in Odprto pismo Evropi avtorja Dursa Grünbeina, kandidata za Nobelovo nagrado. Pismo je prevedeno v šest jezikov, izide v tiskani publikaciji v štirih jezikih, objavijo pa ga številni častniki in portali po vsej Evropi. »Upamo, da bomo tako kot v preteklih letih priča kakšnemu odzivu evropskih parlamentarcev, ki jim tudi pošljemo to pismo, seveda v želji, da nanj reagirajo in jim služi za premislek,« še dodaja Šteger.

Središče festivala ostaja na Ptuju, dogajanje pa se širi tudi na druge lokacije: Belo, Juršince, Križevce pri Ljutomeru, Krško, Ljubljano, Ljutomer, Mursko Soboto, Ormož, Petanjce, Potrno (Avstrija), Selce, Varaždin (Hrvaška) in Vitomarce. Pri organizaciji festivala sodelujemo z več kot 15 kulturnimi inštituti in ambasadami držav, festivala pa ne bi bilo brez številnih podpornikov in sponzorjev.

Kratek povzetek programa 25. festivala Dnevi poezije in vina 
Pester festivalski program se danes začenja z dogodki v Ljubljani, Krškem, na Belem ter na Ptuju z otroškim programom v Centru interesnih dejavnosti in koncertom skupine Blasius na Slovenskem trgu. V Ljubljani festival začenja pesniška karavana, ki bo z branji pesnikov z vseh koncev Evrope zavzela mestne ulice, Ljubljano pa za en dan razglasila za evropsko prestolnico poezije. Z glasbeno spremljavo dua Vivo se karavana začne ob 18. uri na Prešernovem trgu, od koder bo pot skozi šest pesniških postojank vodila do vrta Lili Novy in Društva slovenskih pisateljev, kjer se bo ob 20. uri srečanje evropske poezije zaključilo z instalacijo Svetlobnih pesmi in nastopom skupine Pantaloons.

Pesniško dogajanje na Ptuju se začenja v sredo, 25. avgusta, z mednarodno konferenco ob srečanju pesniških festivalov platforme Versopolis, ki bo ob 16. uri v Dominikanskem samostanu na Ptuju. Ob otvoritvi interaktivnega pesniškega zemljevida Share a light / Deli luč, na katerem bodo svojo luč prižigali in delili ustvarjalci z vsega sveta, bodo v sklopu srečanja mednarodni govorniki spregovorili o trenutnem položaju evropske poezije in o tem, kako naj bi bili videti idealni pesniški festivali prihodnosti. Zvečer bo na Mestni tržnici ob Velikih pesniških branjih gostov in gostij, zazvenel koncert Slovenskega mladinskega orkestra in Katalene, pesniki in pesnice pa bodo obiskali tudi Petanjce, Ljutomer, Vitomarce in Varaždin.

V četrtek, 26. avgusta, bo ob 11. uri na Dvoriščnem branju nastopil častni gost festivala Petr Borkovec. Celodnevnemu dogajanju bo ob 18.30 sledila otvoritev razstave in pogovor z letošnjim avtorjem v fokusu Ferijem Lainščkom v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj, ob 20.30 pa bo na Mestni tržnici z branjem Odprtega pisma Evropi festival otvoril avtor pisma Durs Grünbein. Sledila bodo Velika pesniška branja in koncert Mónike Lakatos – Romanimo. Pesniškim branjem bodo lahko prisluhnili tudi v Potrni, Ormožu in Murski Soboti.

V petek, 27. avgusta, bo ob 12. uri v Dominikanskem samostanu pogovor z avtorjem Odprtega pisma Evropi. Dnevi poezije in vina se tudi letos povezujejo s Festivalom mlade literature Urška – ob 18.30 se bodo na Vošnjakovi ulici 9 predstavili nominiranci in finalisti letošnjega festivala. Velikim pesniškim branjem sledi koncert skupine Hauptman, večer pa se bo zaključil s projekcijo dokumentarnega filma o Feriju Lainščku Feri (Primož Meško, Slovenija, 2021) in degustacijo vin Puklavec Family Wines. Avtorji in avtorice bodo obiskali tudi Selce in Juršince.

Zadnji dan festivala, v soboto, 28. avgusta, bo ob 11. uri v domKULTure muziKafe video pogovor s častno gostjo festivala Ano Luiso Amaral, ob 15. uri pa bo staro mestno jedro Ptuja preplavila Promenada okusov: Poezija okusov, na kateri bodo obiskovalci lahko raziskali očarljivo staro ptujsko mestno jedro z vinskim kozarcem v roki in pokusili več kot šestdeset vrhunskih vin vinskih kleti ptujskega vinorodnega okoliša, poklepetali z njihovimi vinarji ter se okrepčali s 'promenadnim obrokom' vrhunske lokalne štajerske kulinarike. Vinsko-kulinarični sprehod bodo obogatile številne umetniške intervencije in pesniški nastopi. Pesniška branja bodo tudi v Križevcih pri Ljutomeru in na Janškem vrhu, dogajanje na Ptuju pa bo po Velikem pesniškem branju zaključil koncert dua Silence.

 

Od leta 2014 so Dnevi poezije in vina član evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa.

Za vse informacije obiščite spletno stran www.stihoteka.com, novosti pa lahko spremljate na Facebook strani festivala.