Skip to content

Drago Jančar in Stefan Hermans v bruseljskem Bozarju

Drago Jančar in Stefan Hermans v bruseljskem Bozarju

Slovenski pisatelj Drago Jančar bo v sredo, 1. decembra 2021 ob 19. uri, sodeloval na literarnem večeru v uglednem bruseljskem kulturnem centru Bozar. Gost večera bo tudi Stefan Hertmans, flamski pisatelj, ki je letos praznoval svoj 70. rojstni dan. Pogovor bo moderirala v Belgiji živeča prevajalka Staša Pavlović, ki je v slovenski jezik prevedla več Hertmansovih del. Literarni večer bo potekal v znamenju predsedovanja Slovenije Svetu EU in festivala SEE, ki se osredotoča na jugovzhodno Evropo.

Oglejte si posnetek, v katerem se predstavljata Drago Jančar in Stefan Hertmans.


Drago Jančar (1948), pisatelj, dramatik in esejist, velja za enega od najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev; njegova dela so prevedena v 21 jezikov. Najprej je deloval kot urednik, lektor in korektor pri časopisu Večer, od leta 1981 in vse do svoje upokojitve 2016 pa je bil urednik in tajnik pri Slovenski matici. Za svoja dela je prejel mnoga najvidnejša slovenska in mednarodna priznanja - leta 2020 je za svoj opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost, septembra 2021 pa tudi častni doktorat mariborske univerze. Letos je pri Beletrini izšel ponatis njegovega romana To noč sem jo videl, v prihodnjem letu pa pričakujemo izid njegovega novega romana Ob nastanku sveta

Stefan Hertmans (1951) je eden izmed najvidnejših in najbolj profiliranih flamskih avtorjev, doma in v tujini nagrajevani pesnik, pisatelj in esejist z zavidljivim opusom ter predavatelj na najuglednejših evropskih univerzah. Stalni gost mednarodnih podijev domače in tuje bralce navdušuje s svojimi eruditskimi, poetičnimi besedili, v katerih se pogosto dotika tem spominjanja, otroštva ter odnosa med domišljijo in resničnostjo. Kljub že več kot tri desetletja trajajoči uspešni pisateljski karieri pa je avtor največji preboj zagotovo storil s svojim zadnjim romanom Vojna in terpentin (Beletrina, 2015). Pri Beletrini je izšel tudi prevod njegovega dela Tujka (2019).