Skip to content

Drago Jančar in Zora del Buono gosta hibridnega dogodka v Berlinu

Drago Jančar in Zora del Buono gosta hibridnega dogodka v Berlinu

Drage bralke, dragi bralci, vabimo vas k ogledu spletnega prenosa hibridnega dogodka z gostoma pisateljema Dragom Jančarjem in Zoro del Buono. Pogovarjala se bosta o dojemanju padca berlinskega zidu v Jugoslaviji in trenutnih razmerah na Balkanu. Dogodek, ki bo v četrtek, 9. 12. 2021 ob 19.30, v Literarisches Colloquium Berlin, bo moderirala Amalija Maček, prevajalka, tolmačka in prevodoslovka, letošnja prejemnica nemško-slovenske prevajalske nagrade Fabjana Hafnerja. Prek spleta si lahko pogovor brezplačno ogledate tukaj.

Drago Jančar, pisatelj, dramatik in esejist, velja za enega od najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev. Najprej je deloval kot urednik, lektor in korektor pri Časopisu Večer, od leta 1981 in vse do svoje upokojitve 2016 pa je bil urednik in tajnik pri Slovenski matici. Za svoja dela je prejel mnoga najvidnejša slovenska in mednarodna priznanja - leta 2020 je za svoj opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost, septembra 2021 pa tudi častni doktorat mariborske univerze.

Zora del Buono, pisateljica, arhitektka in novinarka, je v Berlinu živeča Švicarka, z italijanskimi in slovenskimi koreninami. Njena babica prihaja iz doline Soče, kjer so se med prvo svetovno vojno odvijale soške bitke. Prav omenjena babica je junakinja njenega najnovejšega romana Maršalinja (Die Marschallin), ki obravnava dogodke in zablode 20. stoletja, s partizani in – seveda – z Josipom Brozom Titom. Pisateljica Zora del Buono bo gostja Festival Literature sveta - Fabula 2022. V času festivala bo njen roman Maršalinja izšel v slovenskem jeziku v prevodu Mojce Kranjc.

Soorganizator dogodka je Slovenski kulturni center Berlin.

Foto: Mankica Kranjec