Skip to content

Knjigi Figa in Mazohistka nominirani za letošnjo mednarodno literarno nagrado Dublin

Knjigi Figa in Mazohistka nominirani za letošnjo mednarodno literarno nagrado Dublin

Z veseljem vam sporočamo, da sta knjigi Figa Gorana Vojnovića in Mazohistka Katje Perat nominirani za prestižno mednarodno literarno nagrado Dublin 2022 (Dublin Literary Award 2022). Obe knjigi sta v angleščini izšli jeseni 2020 pri založbi Istros Books, Figa v prevodu Olivie Hellewell, Mazohistka pa v prevodu Michaela Bigginsa.

Ožji izbor, v katerega bodo uvrščene najboljše izmed nominiranih knjig, bo določen do 22. marca 2022, končni zmagovalec pa bo oznanjen 19. maja 2022.

Mednarodna literarna nagrada Dublin pod pokroviteljstvom Dublinskega mestnega sveta promovira odlično svetovno literaturo in zmagovalcu prinese bogato denarno nagrado v vrednosti sto tisoč evrov. Letos bo že 27. podeljena eni izmed nominiranih knjig, napisanih ali prevedenih v angleščino. Kadar zmaga prevedena knjiga, kar se je do sedaj zgodilo devetkrat, je nagrada razdeljena med pisatelja in prevajalca.

V letošnjem letu je pri nominiranju sodelovalo 94 knjižnic iz 40 različnih držav. Izbrali so 79 knjig, med katerimi jih je 30 prevedenih iz 19 različnih jezikov, kar dve od teh pa sta delo slovenskih avtorjev.

Goran Vojnović je bil za to nagrado nominiran že leta 2017 za roman Jugoslavija, moja dežela (Yugoslavia, My Fatherland), ki je v prevodu Noaha Charneyja izšel pri založbi Istros Books. 

Avtorjema in prevajalcema za uspeh iskreno čestitamo!