Skip to content

Krhki (ne)močni svet – Festival Literature sveta Fabula 2022

Krhki (ne)močni svet – Festival Literature sveta Fabula 2022

Festival Fabula, najodmevnejši literarni festival v Sloveniji, se bo letos odvijal med 4. marcem in 15. aprilom 2022. V sodelovanju s Cankarjevim domom smo pripravili pester literarni program, s katerim želimo domači javnosti predstaviti avtorice in avtorje svetovnega formata ter odpirati aktualna družbena vprašanja.

Tokrat izhaja iz vprašanja o človeški ranljivosti, ki prihaja v ospredje prav v času, ko se na eni strani človeštvo bori s svetovno pandemijo, ekološko katastrofo, družbenimi pretresi in izostreno politično situacijo v svetu, na drugi strani pa se porajajo vprašanja, kako v sodobnem času obravnavamo ranljive skupine, kako majhni in krhki smo v resnici in koliko ranljivosti si v človeški odsotnosti ter družbeni apatičnosti sploh še dopustimo. Sloganu letošnje Fabule »Krhki (ne)močni svet« se pridružujejo tudi letošnje knjige in mednarodno uveljavljeni avtorji in avtorici, ki ta hip veljajo za najboljše v svojih državah in v svetovnem merilu. V okviru festivala bomo letos gostili Sergeja Lebedjevega, Chimando Ngozi Adichie, Mieko Kawakami, Marieka Lucas Rijnevelda, Dina Pešuta, Zoro del Buono ter Ivano Šojat.

Festival v začetku marca v Cankarjevem domu odpira ruski pisatelj Sergej Lebedjev, ki nas v svojem romanu Dežela pozabe popelje v presunljivo raziskovanje zamolčane preteklosti. V goste prihaja tudi švicarska pisateljica Zora del Buono, ki je s svojim kompleksnim in mojstrsko dovršenim romanom Maršalinja postavila nepozaben spomenik svoji babici. Nizozemski avtor Marieke Lucas Rijneveld v svojem delno avtobiografskem romanu Nelagodje večera izhaja iz lastne krhkosti življenja in resnične izkušnje ob izgubi brata. Roman izjemne čustvene neizprosnosti in globine, naslovljen Vsa moja poletja, je plod japonske zvezdniške pisateljice Mieko Kawakami. Izrisuje podobo sodobnega materinstva in oriše intimno popotovanje treh žensk, ki se soočajo s svojimi frustracijami in negotovostmi na poti iskanja pomiritve in lastne prihodnosti. V romanu Unterstadt hrvaške pisateljice Ivane Šojat se zgodba plete okoli štirih generacij žensk, živečih v burnem zgodovinskem obdobju, ki jim ni bilo naklonjeno. Avtorica se predstavlja v okviru spremljevalnega programa, pri katerem Fabula sodeluje z različnimi slovenskimi založniki. Njen roman je v slovenskem prevodu izšel v sodelovanju založb Beletrina in Didakta. V program Fabula Hub smo letos v goste povabili Dina Pešuta, enega najbolj perspektivnih mladih hrvaških pisateljev, ki se bo predstavil z romanom Očetov sinko, humornim in hkrati brezkompromisnim delom, v katerem pronicljivo spregovori o mladi, izjemno občutljivi in izobraženi generaciji milenijcev, ki ji družba vztrajno odreka priložnosti za boljši jutri.

Ob osrednjem dogajanju srečevanj s knjižnimi avtorji in avtoricami v Cankarjevem domu smo na Fabuli že tradicionalno pripravili tudi humanistični program Fabula v teoriji z dvema teoretičnima pogovoroma, znotraj katerih bosta nastopili svetovno odmevni imeni Chimamanda Ngozi Adichie in Didier Eribon, ob tem pa bomo slovenskemu bralcu predstavili tudi sveže prevode njunih del. V sodelovanju z založbo *cf bo v slovenskem jeziku izšlo Eribonovo temeljno delo Vrnitev v Reims, v sozaložništvu Beletrine in Didakte pa v Fabulini festivalski zbirki tudi Zapiski o žalovanju, ki prinašajo intimno in tragično izkušnjo smrti in bridkosti. V pred- in pofestivalskem dogajanju se bomo posvetili še nekaterim domačim literarnim imenom ter avtorjem in avtoricam iz bližnje regije; z nami bodo slovensko-francoska avtorica Brina Svit, slovensko-avstrijska pisateljica in pesnica Maja Haderlap in bosanski avtor Dževad Karahasan.

Festival Fabula pri tem prinaša tudi izjemno razgiban spremljevalni program, ki je namenjen vsem generacijam bralstva ter prinaša vse od otroškega in mladinskega programa (Mlada Fabula), interaktivnih literarnih instalacij v javni prostor (Fabula polis), sodelovanj s slovenskimi založniki in knjigarnami (Fabulin izbor), žanrskega prepletanja med literaturo in gledališčem in ostalimi umetnostnimi žanri (Fabula izven literature) do projektov vzpostavljanja festivala kot inkubatorja novih literarnih idej ter prihodnjih literarnih usmeritev, s čimer krepimo prostor širše literarne in družbene skupnosti.

Pomembno poslanstvo festivala je seznanjati slovensko bralstvo z relevantno knjižno produkcijo, ki je v tujini že bila deležna širšega odmeva, pri nas pa je še precej neznana. Vse knjige, ki izidejo v festivalski zbirki, so kot Beletrinine žepnice na voljo po ceni 10 evrov, saj festivalska želja tudi v prihodnje ostaja dostopnost knjižnega programa in širjenje branje kulture v splošni javnosti.

Prepustite se letošnjemu izboru dobre literature in bogatemu festivalskemu programu, s katerim si želimo omogočili kar največji mogoči prenos med literaturo in prostori; iz območja ranljivosti posameznika in posameznice v širši diskurz skupnosti in aktualnega časa. Pridružite se nam na Fabuli 2022!

 

Fabulini literarni večeri:

5. marec ob 20. uri, Cankarjev dom: Otvoritev festivala s Sergejem Lebedjevim
Zaradi izrednih razmer se bo gost dogodka udeležil preko živega spletnega prenosa. Z njim se bo pogovarjal Andrej Stopar, nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz Ruske federacije in aktualni dopisnik iz ZDA. Pogovor bo tolmačen v slovenščino.
Dogodek bo potekal v Cankarjevem domu in bo na ogled tudi preko spletnega prenosa na YouTube kanalu Beletrine. 

18. marec ob 20. uri, Cankarjev dom: Fabulin literarni večer z Zoro del Buono

10. april ob 20. uri, Cankarjev dom: Fabulin literarni večer z Mariekom Lucasom Rijneveldom

14. april ob 20. uri, Cankarjev dom: Fabulin literarni večer z Mieko Kawakami

6. april, ob 20. uri, Cankarjev dom: Fabulin literarni večer z Ivano Šojat

Fabula Hub:

10. marec ob 20. uri, Cankarjev dom: Fabula Hub z Dinom Pešutom

Fabula v teoriji:

15. marec 2022 ob 20. uri, Cankarjev dom, Linhartova dvorana: Fabula v teoriji s Chimamando Ngozi Adichie

16. marec ob 20. uri, Cankarjev dom, Linhartova dvorana: Fabula v teoriji z Didierjem Eribonom

Celoten program je dostopen na spletni strani festival-fabula.org. 
Brezplačne vstopnice so na voljo na spletni strani https://www.cd-cc.si/festival-literature-sveta-fabula.


Produkcija: Beletrina
Koprodukcija: Cankarjev dom
Sofinancerji: Mestna občina Ljubljana, Javna agencija za knjigo RS, Ljubljana, Unescovo mesto literature, SNG Drama Ljubljana, Holding Slovenske elektrarne d.o.o., Zavarovalnica Triglav, d.d., Založba Didakta