Skip to content

Lavrinova diploma Rawleyju Grauu

Lavrinova diploma Rawleyju Grauu

Letošnji dobitnik Lavrinove diplome, ki jo od leta 2003 podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev, je prevajalec Američan Rawley Grau, ki slovensko književnost približuje angleško govorečemu bralstvu. Knjige slovenskih, tudi številnih Beletrininih, avtorjev v njegovih prevodih so prejele pozitivne recenzije v uglednih medijih z angleškega govornega področja, prejel pa je tudi več priznanj.

Revija The Calvert Journal je dva njegova prevoda, romana Kronosova žetev Mojce Kumerdej in Panorama Dušana Šarotarja, tako uvrstila med 100 najboljših knjig iz vzhodne Evrope in srednje Azije. Zelo uspešen je bil tudi Grauov prevod Šarotarjevega romana Biljard v Dobrayu, ki se je uvrstil med finaliste za prevajalsko nagrado Oxford-Weidenfeld Translation Prize in v ožji izbor za književno nagrado big other. Romana Biljard v Dobrayu in Sušna doba Gabriele Babnik pa je časopis The New European razglasil za dve od petih najboljših knjig iz nekdanje Jugoslavije.

Diplomo mu bodo podelili 1. julija na vrtu Lili Novy, z njim se bo pogovarjala prevajalka in Sovretova nagrajenka Breda Biščak. Več na povezavi.

Foto: Radio Prvi/osebni arhiv