Skip to content

Letošnji festival Fabula bo posvečen prihodnosti

Letošnji festival Fabula bo posvečen prihodnosti

Letošnji festival Literature sveta – Fabula, najodmevnejši literarni festival v Sloveniji, ki vsako leto domači javnosti predstavi avtorice in avtorje svetovnega formata ter odpira aktualna družbena vprašanja, ima več novosti. Zaradi pandemije bo Fabula letos potekala izven svojega tradicionalnega marčevskega termina. Pod naslovom Prihodnost = Privilegij? se bo odvila med 8. majem in 6. junijem, festivalski teoretski program Fabula v teoriji pa bo potekal 25. in 26. maja. Sodoben urbani literarni festival, ki nastaja v sodelovanju med založbo Beletrina in Cankarjevim domom ter ob podpori Mestne občine Ljubljana in Javne agencije za knjigo RS Slovenije, ima letos tudi novo ekipo. Sestavljajo jo umetniški vodja Aljaž Koprivnikar, programska koordinatorka Katja Šifkovič, producentka festivala Mihaela Trupi in programski direktor Beletrine Aleš Šteger. Pri izboru avtorjev in urejanju knjig je sodelovala tudi Manca G. Renko.

Nova programska ekipa je v fokus letošnje Fabule postavila vprašanje prihodnosti. Pet gostujočih avtoric in avtorjev – ruski pisatelj Vladimir Sorokin, britanska pisateljica Deborah Levy, omanska pisateljica Džoha Alharti, češki pisatelj Marek Šindelka in italijanska pisateljica Claudia Durastanti prihaja iz različnih držav ter s svojimi raznovrstnimi raziskovanji simbolnih, geografskih in mentalnih prostorov nagovarja različne bralce in bralke. V sklopu Fabula Hub bo tokrat pozornost namenjena perspektivni mladi nemški pisateljici Enis Maci. Osrednjih pet gostij in gostov festivala ter izbrano mlado literarno ime iz programa Fabula Hub bodo tudi letos pospremili sveži prevodi njihovih del v slovenščino, ki pa bodo izšli že ta mesec.

Festival bo v začetku maja s knjigo Opričnikov dan otvoril svetovno znani ruski pisatelj Vladimir Sorokin, ki bo z literarno rekonstrukcijo preteklosti tematiziral družbo groteskne prihodnosti. Gostji festivala bosta tudi večkrat nagrajena britanska pisateljica Deborah Levy, ki bo predstavila roman Mož, ki je videl vse, in prepoznavna omanska pisateljica Džoha Alharti, dobitnica prve nagrade man booker za arabsko literaturo, ki bo predstavila roman Nebesna telesa. V pogovorih z avtoricama o osebni zgodovini, intimni resničnosti in vplivih struktur, v katerih bivamo, se bodo razpirali premisleki o možnih prihodnjih korakih sodobne družbe. Po (ne)znanih ozemljih pa bosta bralstvo popeljala eden najbolj znanih sodobnih čeških pisateljev Marek Šindelka, ki bo predstavil delo Utrujenost materiala, in italijanska avtorica Claudia Durastanti, ki bo predstavila roman Tujka. Avtorja skozi literaturo vsak na svoj način pretresata osebne ter družbene migracije. V programu Fabula Hub, ki je posvečen uveljajočim se avtorjem, pa se bo Enis Maci spraševala, kako bi bil upor videti danes. Zbirka esejev Eiscafé Europa bo v slovenščini izšla v sodelovanju z Goethejevim inštitutom.

Poleg literarnega dela ima Fabula tudi svoj teoretski fokus, ki vsako leto prevprašuje novo relevantno družbeno temo. Izhodišče razprave pod naslovom Razpadle države, razgrajene skupnosti?, ki se bo v Cankarjevem domu odvila 25. maja, bo trideseta obletnica razpada dveh federacij, držav, ki sta zaznamovali politično, družbeno in kulturno zgodovino 20. stoletja – Jugoslavije in Sovjetske zveze. Drugi v nizu dogodkov teoretskega programa, ki se bo pod naslovom Misliti skupnost prihodnosti odvil 26. maja 2021, pa bo posvečen prihodnjim izzivom skupnosti oziroma gradnji novih družbenih tvorb.