Skip to content

Literarno nagrado pont prejme Jan Wagner

Literarno nagrado pont prejme Jan Wagner

V Kopru je včeraj potekala podelitev evro-sredozemske literarne nagrade pont, ki se podeljuje uveljavljenim književnim ustvarjalcem za njihovo literarno delo, izdano v zbirki nagrade pont v sozaložništvu Beletrine in Annales ZRS. Letos sta Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Beletrina, ob podpori Mestne občine Koper, nagrado za literarne dosežke, usmerjene v preseganje meja in iskanje mostov med različnimi družbenimi skupinami, kulturnimi in verskimi skupnostmi, podelila nemškemu pesniku, esejistu in prevajalcu Janu Wagnerju.

Uveljavljeni književni ustvarjalec je prestižno literarno nagrado prejel za svoj "prodoren pesniški in esejistični opus ter zavzetost za mednarodno povezovanje s posebnim občutkom za vseevropski kulturni okvir".

Letošnja novost pa je podelitev listine pont. Listino pont za književnega prevajalca je prejel profesor romanistike na Univerzi v Benetkah, prevajalec sodobne katalonske ter španske literature, Patrizio Rigobon, ki se je ukvarjal tudi z deli Borisa Pahorja. Listino pont za perspektivno književno ustvarjalko je za izkazovanje eksistencialno globino in renesančno širino prejela Nina Medved. Literarna znanstvenica, profesorica, prevajalka, urednica in promotorka branja, gonilna sila kulturnega dialoga med Španijo in Slovenijo, Barbara Pregelj pa je listino pont prejela kot priznana strokovnjakinja s področja jezika in književnosti.

Podžupanja Mestne občine Koper, Jasna Softić je ob tej priložnosti poudarila širši pomen projekta: "Slovenska Istra je kot del Sredozemlja že od nekdaj stičišče in presečišče kultur, z nagrado povečujemo prepoznavnost istrskih mest in podeželja, naše zgodovine in kulture, tako v slovenskem kot v mednarodnem prostoru. Ponosna sem, da Mestna občina Koper sooblikuje to zgodbo."

Vesna Mikolič, predstojnica Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper in predsednica komisije pont, pa je izpostavila, da je namen dogodka nagraditi avtorje, ki jim stiki kultur nekaj pomenijo in ki se v tej smeri angažirajo, tudi takšne, ki morda v sebi združujejo več kultur.

Programski direktor Beletrine in član komisije pont Aleš Šteger pa meni, da ima projekt: "izjemen potencial v svoji rasti in umeščanju v prostor, kar so prepoznali tudi v Mestni občini Koper. To nas zelo veseli in z gotovostjo lahko zatrdim, da bomo dali vse od sebe pri sooblikovanju kakovostnega kulturnega dogajanja v okviru nagrade pont.”

Podelitev nagrade pont in listin pont je bila načrtovana 23. novembra 2021 v Kopru, a je zaradi slabih epidemioloških razmer prestavljena na februar, mesec kulture. Podelitev bo tako 17. februarja 2022 v Dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru.