Skip to content

Mlada Fabula

Mlada Fabula

V sklopu programa Mlada Fabula festival pozornost namenja tudi najmlajšim bralcem in jih nagovarja k vstopu v svet literature. Na interaktivnih dogodkih bodo mladi bralci in bralke ob korakanju skozi svojo domišljijo spoznavali literarno zgodovino Ljubljane, njene zgodbe in si zamišljali mesto v prihodnosti, zaključek letošnjega programa pa doživeli na pripovedovalski matineji Vodnikove domačije Šiška.

 

Zgodbe Ljubljane: Literarno-slikarska delavnica: sobota, 15. 5. 2021 ob 15. uri

Vabljeni na vodeno literarno-slikarsko delavnico po Ljubljani, ki se bo osredotočala na delo našega prvega festivalskega gosta Vladimirja Sorokina, katerega roman se odvija v futuristični Rusiji. Otroci bodo na delavnici lahko sodelovali pri razmišljanju, kako bo/bi Ljubljana izgledala čez čas, obenem pa bodo pod mentorstvom slikarke Nike Rupnik svoje ideje tudi narisali.
 
Zbrali se bomo pred knjigarno Beletrina in se odpravili skozi staro mestno jedro, po hribu do Ljubljanskega gradu. Na poti si bomo ogledovali mestno arhitekturo ter se ustavili ob privlačnih stavbah in drugih mestnih objektih, ter z grajske razgledne točke pogledali, kako izgleda mesto iz ptičje perspektive. Pogovarjali se bomo o zgradbah - njihovih oblikah, namembnosti in materialih. Razmišljali bomo o zgradbah prihodnosti in si zamislili sodobno futuristično mesto. Ideje bomo najprej prenesli na papir, ustvarili bomo risbo s flomastri, barvicami in voščenkami. Nato pa jih bomo poustvarili še v skupinski maketi. Delavnica se bo odvila tudi v primeru slabega vremena (v prostorih Društva slovenskih pisateljev).
 
Mentorici: umetnostna zgodovinarka Tina Bizjak in akademska slikarka Nika Rupnik
 
Zbirno mesto: Knjigarna Beletrina, Novi trg 2, 1000 Ljubljana, ob 15. uri (do predvidoma 18. ure)
 
Kontakt (prijave se zbirajo do 13. 5. 2021): tina.tbizjak@gmail.com
 
Primerno za starostno skupino: 10 – 15 let.
 
 

Zgodbe Ljubljane: Literarni lov na zaklad: sobota, 22. 5. 2021

Ljubljana je kot mesto prežeta z literarno zgodovino in zgodbami. Otroci se bodo pod vodstvom mentoric podali na lov na literarni zaklad, ki jih bo popeljal v muzeje, knjižnice in knjigarne, kjer bodo dobili namige za nadaljevanje lova. Pot jih bo vodila do končne lokacije, kjer se jim bo razkrila velika skrivnost. Kdo je bil zares Povodni mož? Ali zmaja pod Ljubljanskim gradom res ni več?
 
Mentorice: Anja Koželj, Petra Stanišič
 
Časovnica delavnice:
11:00 - prva skupina
15:00 - druga skupina
 
Prijave: anja.kozelj.os@gmail.com
 
Zbirno mesto delavnice: Knjigarna Beletrina, Novi trg 2, Ljubljana
 
Končno mesto delavnice: Ljubljanski grad
 
Primerno za starostno skupino: 8 – 11 let.
 
 

Mlada Fabula: Nihče čez črto: nedelja, 23. 5. 2021 ob 11. uri

Mladi nadobudni bralci in bralke bodo v svet literature vstopili s spletno delavnico o slikanici Čez črto. Čudovita, vizualno bogata in igriva mojstrovina portugalskih avtorjev Isabel Minhós Martins (besedilo) in Bernarda P. Carvalha (ilustracije) v svoj kaos bralca dobesedno posrka in ga pospremi na miren protest proti avtoritarnemu vodji. S svojim glavnim zapletom prečkanja meje odpira vprašanja svobode in nadzora. Sporočilo je jasno: nihče – in to velja tudi za duhove, vesoljce, astronavte, živali in prebivalce maminih trebuhov – ne bo prenašal nikakršne nepravičnosti.
 
Večkrat nagrajeno slikanico za otroke bo interpretiral igralec Miha Arh.
 
Primerno za starostno skupino: + 4 let
 
Slikanica je izšla pri založbi Miš v letu 2019.
Prevod: Katja Zakrajšek
 
Produkcija: Vodnikova domačija Šiška v okviru Spletnih Nedelc.

 

Produkcija festivala Fabula: Beletrina
Koprodukcija: Cankarjev dom
Sofinancerji: Mestna občina Ljubljana, Javna agencija za knjigo RS