Skip to content

Prišel, videl, bral.

Prišel, videl, bral.

Založba Beletrina v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, organizira dogodek »Prišel, videl, bral«, ki bo potekal 24.9.2020 ob 17:00 v Kazinski dvorani SNG Maribor v Mariboru.

Tema dogodka bosta knjiga in branje kot temeljna gradnika kulture v sodobnem razdrobljenem svetu, razvoj in trženje novih formatov e-knjige, zvočne knjige in drugih digitaliziranih vsebin, njihove produkcije, distribucije in promocije. Govorci bodo predstavili trende v sodobnem založništvu in načine spopadanja z izzivi, ki so in bodo v prihodnje oblikovali ne le trg, pač pa tudi odločitve in načine razmišljanja v založništvu.  

Dogodek je namenjen širši javnosti kot tudi vsem akterjem, ki vplivajo na razvoj lokalnega in nacionalnega založniškega, knjigotrškega in širšega kulturnega sektorja. Namen dogodka bo z zanimivimi gosti svetovnega kova in na atraktiven način spodbuditi in predstaviti razvojne priložnosti knjižnega sektorja na področju knjige in branja. Širšo in strokovno/poslovno javnost bodo predavatelji seznanili z dobrimi in inovativnimi praksami s področja sodobne založniške dejavnosti v okviru KKS.

Zaradi razvoja vrste negativnih trendov pri bralnih navadah v zadnjih letih in vztrajnega krčenja KKS (predvsem založniškega sektorja) v slovenskem prostoru želimo z dogodkom vzpodbuditi izmenjavo novih praks, širši in strokovno/poslovni javnosti pa predstaviti čim več aspektov sodobne založniške dejavnosti z različnih razvojnih vidikov in praks. Knjiga namreč kljub novim medijem ostaja temelj družbenega dialoga ter z njim povezanega intelektualnega in umetniškega ustvarjanja. Zaradi slabše bralne kulture se posledično kažejo negativni trendi pri prodaji in izposoji knjig, kar v končni fazi močno vpliva na razvoj celotnega KKS sektorja.

Program

  1. Pogovor s Pawełom Horbaczewskim,
  2. Pogovor z Rüdigerjem Wischenbartom,
  3. Zaključni pogovor s Pawełom Horbaczewskim, Rüdigerjem Wischenbartom, Bronjo Žakelj in Goranom Vojnovićem.
  4. Sprejem s pogostitvijo.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Za prevod bo poskrbljeno. Moderira Ksenija Horvat.

* Število mest na dogodku je omejeno. Prosimo vas, da svojo udeležbo potrdite na potrditev@beletrina.si najkasneje do 23. 9. 2020.

Več o dogodku in govorcih na povezavi.

---

Dogodek »Prišel, videl, bral« poteka v koprodukciji s Centrom za kreativnost, pri Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Projekt se izvaja v sklopu aktivnosti Platforme Center za kreativnost in ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.