Skip to content

Razstava Temnejša je noč, svetlejše so zvezde

Razstava Temnejša je noč, svetlejše so zvezde

Dopolnitev: Razstavo podaljšujemo do 28. novembra 2021. Vabljeni k ogledu! 

Vabljeni na ogled razstave Temnejša je noč, svetlejše so zvezde, ki bo od 29. oktobra do 14. novembra 2021 v Prvem preddverju Cankarjevega doma v Ljubljani. Razstava obeležuje dva pomembna dogodka, 25. obletnico Beletrine in 200-letnico rojstva ruskega pisatelja F. M. Dostojevskega.

Ob tej priložnosti si boste lahko ogledali vseh 532 naslovnic knjig, ki so do zdaj izšle v zbirki Beletrina, oblikovale pa so jih Tanja Semion, Andreja Brulc in Špela Trobec Jovanović.

Razstavljeni bodo tudi portreti Beletrininih avtorjev in avtoric, ki so jih v objektiv ujeli fotografinja Mankica Kranjec in fotografi Jože Suhadolnik, Joco Žnidaršič ter drugi.

Avtorji, pisatelji in pisateljice pa so za razstavo prispevali tudi osebne predmete, ki jih povezujejo s svojim pisanjem.

Beletrina je doslej izdala sedem del Dostojevskega, na razstavi pa se mu poklanjamo tudi z izbranimi citati iz njegovih dnevnikov in besedil ter razmišljanji prevajalcev in urednikov.

Vabimo vas tudi k sodelovanju v nagradni igri. Ob obisku razstave javno objavite svoj foto- ali videoutrinek z razstave na družbenih omrežjih Facebook, Instagram ali Twitter ter označite naš profil @beletrina in dodajte ključnik #beletrina. Po zaprtju razstave bomo izbrali najbolj zanimiv utrinek z razstave in avtorja utrinka nagradili s pravkar izdanima knjigama Dostojevskega Mladenič in Dnevnik pisatelja. 


»Vse od začetka naše zgodbe stavimo na vrhunske knjižne naslove, pri čemer želimo biti in ostati oaza resnične duhovne svobode. Kakor v preteklosti se tudi danes ne obremenjujemo z ideološko, svetonazorsko, estetsko ali generacijsko pripadnostjo naših avtoric in avtorjev, pri čemer pa raznorodnost sama po sebi ni dovolj. Naše knjige morajo biti duhovno in estetsko vznemirljive, prinašati morajo nekaj več v deželo lepote in spoznanj.«
Mitja Čander, direktor Beletrine

»Dostojevski sam je dokaz, da je njegovo razumevanje človeka, njegovih notranjih ustvarjalnih moči in vplivanja na svet še kako relevantno. S svojimi literarnimi deli je vplival in še danes vpliva na rusko in svetovno literaturo, filozofijo in kulturo na splošno, še vedno ga beremo, prevajamo, o njem pišemo, se pogovarjamo in prepiramo. To je še zlasti pomenljivo v času, ko je vse podvrženo pragmatiki, merjenju in učinkovitosti – a kdo lahko izmeri nekaj tako neizmernega, kot je vpliv, ki ga ima na svet ustvarjalnost Dostojevskega?«
Urška Zabukovec, prevajalka Dostojevskega 

Ob predhodni najavi na e-naslov potrditev@beletrina.si bomo organizirali vodstvo po razstavi. Če si je ne morete ogledati v živo, vas lahko na ogled pospremimo tudi virtualno.