Skip to content

Vabljeni na pogovor s Slavenko Drakulić v Klub Cankarjevega doma

Vabljeni na pogovor s Slavenko Drakulić v Klub Cankarjevega doma

Toplo vabljeni na pogovor s Slavenko Drakulić, eno najbolj prepoznavnih hrvaških avtoric, o njenem nedavno izdanem romanu v slovenščini Dora in Minotaver. Pogovor, ki bo 29. septembra 2021 ob 20. uri v Klubu Cankarjevega doma, bo moderirala novinarka Ksenija Horvat in bo v hrvaščini. Za tolmačenje bo poskrbljeno.  Spletni prenos si lahko v živo ogledate na našem Youtube kanalu

Novinarka in pisateljica Slavenka Drakulić se je rodila na Reki leta 1949. Ameriška založba Penguin je izdala šest njenih naslovov. V svojih publicističnih knjigah se ukvarja predvsem z vsakdanjim življenjem v socializmu, po letu 1989 pa z vojno. Njena prva publicistična knjiga Smrtni grehi feminizma (1984) je bila eden prvih prispevkov k feminizmu v nekdanji Jugoslaviji. 

V svojih literarnih delih se osredotoča na žensko telo, bolezni in travme ter postavlja pod vprašaj življenje ustvarjalk, ki so živele s slavnimi življenjskimi sopotniki. Izdala je romane Hologrami strahu, Marmorna koža, Kot da me ni, Božanska lakota, Frida ali o bolečini, Obtoženi, Dora in Minotaver, Mileva Einstein. Teorija žalosti in knjigo zgodb Nevidna ženska in druge zgodbe

Živi med Hrvaško in Švedsko. Objavlja članke, kolumne in politične komentarje v domačih in tujih časopisih in revijah, med drugim The Nation, The New Republic, The New York Times Magazine, The New York Review of Books, Süddeutsche Zeitung, Internazionale, Dagens Nyheter, The Guardian, Neue Zürcher Zeitung in Eurozine.

V romanu Dora in Minotaver: Moje življenje s Picassom beremo rekonstrukcijo življenja umetnice hrvaškega porekla Dore Maar, Picassove muze, doživljamo njena trpljenja in veselja. Srečujemo se z velikimi imeni njenega časa, kot so Paul Éluard, Jacques Lacan, Georges Bataille in številni drugi slikarji, pesniki in filozofi, ki razkrivajo njeno intimnost in odvisnost od Pabla Picassa. Gre za veličasten portret ženske, ki je doživela zlom tako, da je življenje in ideale delila s strastnim genijem, roman, ki vas bo navdušil z globokim prodiranjem v psiho največjih umetnikov, ki jih čutimo kot naše življenjske sopotnike. Roman je izšel s finančno podporo programa Ustvarjalna Evropa.

Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na blagajni Cankarjevega doma.

Dogodek je del programa Bralna kultura, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.