Skip to content

Vabljeni na prireditev ob izidu knjige Trojno poslanstvo profesorja Urbana

Vabljeni na prireditev ob izidu knjige Trojno poslanstvo profesorja Urbana

Založba Beletrina in Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija vas prijazno vabita na prireditev ob izidu knjige dr. Antona Vratuše in dr. Sandija Volka Trojno poslanstvo profesorja Urbana, ki bo v sredo, 23. februarja 2022, ob 18. uri v Atriju ZRC v Ljubljani.

Knjigo bodo predstavili zgodovinar in soavtor dr. Sandi Volk, avtor spremne besede, zgodovinar dr. Jože Pirjevec in zgodovinar dr. Martin Premk. Dogajanje bo z glasbenim programom popestril Vlado Kreslin.

Anton Vratuša je bil med letoma 1943 in 1944 kot zastopnik OF in Komunistične partije Slovenije (KPS) poslan na misijo v severno Italijo, ki so jo zasedali Nemci. V stikih z različnimi političnimi organi je igral vlogo diplomata, ki skuša postaviti politične temelje za tesnejše sodelovanje med slovensko OF in italijanskim odporništvom, predvsem seveda na nacionalno mešanih mejnih območjih. Knjiga nas popelje po njegovih poteh, srečanjih, dejavnostih in razmišljanjih od Mašuna na Snežniku in Vicenze ter Padove v deželi Veneto, »moralne italijanske prestolnice« Milana, vse do Bologne na skrajnem jugu okupirane Italije, z večkratnimi povratki na Primorsko in v Trst, torišče vseh zapletov med italijanskimi in slovenskimi antifašisti.

***

Dogodek je del programa Bralna kultura, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.