Skip to content

Zlatnik poezije Milanu Jesihu

Zlatnik poezije Milanu Jesihu

Letošnji prejemnik zlatnika poezije, priznanja za življenjski pesniški opus in ustvarjalno požlahtnjenje slovenskega jezika in kulture, je Milan Jesih, vsestranski ustvarjalec, predvsem pa pesnik z veliko začetnico. Oktobra bo pri naši založbi izdal svojo trinajsto pesniško zbirko Namreč, ki prinaša izključno osemvrstične pesmi.

Kot v obrazložitvi nagrade piše Darja Pavlič, je Jesih estetsko uživanje v besedah vedno znal prenesti na bralce. Njegovi verzi: »Hudo je ležat / ves bolan bled in / bohinj, sladko pa je / do poldneva v postelji zavaljen // brat in sestra« so praktično ponarodeli. Največ pozornosti je pritegnila njegova zbirka s preprostim naslovom Soneti. Izšla je leta 1989, brali so jo celo potniki na ljubljanskih mestnih avtobusih, medtem ko so literarni zgodovinarji v njej prepoznali edini pravi primer slovenskega pesniškega postmodernizma.

Sonetom so štiri leta kasneje sledili Soneti drugi, tem pa nove in nove zbirke. Jesihovo raziskovanje pesniške svobode je nov vrhunec doseglo leta 2017 z zbirko Maršal, v kateri je duhovito razgalil odnos Slovencev do neimenovanega maršala.

Zlatnik poezije je priznanje pesniku za njegov življenjski opus in ustvarjalno požlahtnjenje slovenskega jezika in kulture. Nagrado je začela podeljevati pobudnica in organizatorica Veronikine nagrade – Fit media d.o.o. leta 2005, v lanskem letu pa je podeljevanje zlatnika poezije, Veronikine nagrade in male Veronike prevzela Hiša kulture Celje.