Skip to content

Balerina, Balerina

Avtor: Marko Sosič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Roman


  • leto izida: 2017
  • št. str.: 132
  • isbn: 9789612843373
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

Balerina je stara petnajst let. Živi v kraški vasi, v hiši z bratom, očetom in mamo. Rada opazuje kostanj na domačem dvorišču, ker med njegovimi vejami spijo ptice. Rada poje in vesela je, ko jo obišče prijatelj Ivan. A pogosto zažene v kuhinjska vrata krožnik ali kozarec. In vsako jutro lula v posteljo. Balerina je drugačna od svojih vrstnic in vrstnikov. V kratkem romanu Balerina, Balerina spremljamo obdobje šestdesetih let preteklega stoletja, čas, ko so se godile za človeka in človeštvo velike reči, skozi oči junakinje, ki je bila nekoč povsem običajno dekletce, potem pa se je v njej nekaj prelomilo. Nehala je govoriti in se miselno razvijati. Njen svet pomembneje od novice o tem, da je prvi človek stopil na Luno, zaznamujejo odnosi med ljudmi, ki so ji blizu, svetloba dneva in tema noči, spreminjanje letnih časov ter sanje. Čeprav se zdi, da je Balerinin pogled na svet ozek in poenostavljen, lahko ugotovimo, da je prav zaradi tega tudi bolj dojemljiv za tisto, kar je v življenju zares bistveno in pomembno.

Recenzije

»Ponatis kritiško hvaljenega romana (ob dvajsetletnici izvirnega izida), ki je bil nekajkrat nagrajen, dobil pa je tudi svojo gledališko adaptacijo, se tudi danes bere sveže in inovativno v svojem namerno preprostem pripovednem slogu. Na ozadju šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko svet pretresajo prelomni dogodki od vietnamske vojne od osvajanja Lune, sprem­ljamo intimno zgodbo petnajstletnega dekleta Balerine, ta pa se je v svojem razvoju ustavila na stopnji nekajletnega otroka, ki še vedno vsako jutro zmoči posteljo, po čemer ve, da se je začel nov dan. Njena prvoosebna pripoved je tako osredotočena na detajle življenja v kraški vasi z njeno družino ter na dogajanje na domačem dvorišču. Roman o drugačnosti, ki pa skuša metaforično pokazati na to, kaj je pomembno v posameznikovem življenju. «
-(Samo Rugelj, Bukla 137).

O avtorju

Marko Sosič (1958, Trst - 2021) je gledališki in filmski režiser ter pisatelj. Najbolj znan je po romanu Balerina, Balerina, za katerega je prejel nagrado vstajenje, roman pa je bil uvrščen med deset naših najboljših romanov po letu 1989 in pet finalistov za kresnika ter bil izbran za evropski projekt 100 slovanskih romanov. Tudi z drugimi, poznejšimi deli je bil med finalisti za najpomemnejše slovenske literarne nagrade.

Več o avtorju