Skip to content

Ki od daleč prihajaš v mojo bližino

Avtor: Marko Sosič


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 345
  • isbn: 9789612424800
  • cena: 25,00 EUR
  • leto izida: 2012
  • št. str.: 345
  • isbn: 9789612426255
  • cena: 14,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Verjetno bi težko našli slovenskega avtorja, ki bi svoje pripovedi tako dosledno vpenjal v isti geografski kontekst, kot to počne Marko Sosič. Trst ali obmejne vasice tržaškega Krasa so diskretno izrisano, a določujoče ozadje njegovih fikcijskih svetov in njihovih junakov – in ne naključno, saj se omenjeni geografski topos s svojimi družbenopolitičnimi zgodovinskimi konotacijami neposredno navezuje na vprašanje, ki Sosiča kot avtorja najbolj tangira: vprašanje posameznikove identitete v svetu, ki ga, bolj ali manj latentno, obvladujejo antagonistične, agresivne družbene silnice. Glavni junak romana Ki od daleč prihajaš v mojo bližino je tržaški Slovenec Ivan Slokar, profesor prirodoslovja, sicer pa človek, za katerega se zdi, da ima vse, kar slehernik potrebuje za izpolnjeno in vsaj relativno srečno eksistenco: skrbno in ljubečo družino, službo, v kateri uživa spoštovanje kolegov, ob tem pa nima niti finančnih problemov. Vendarle ima njegovo življenje tudi senco, temno liso iz preteklosti, ki se pričenja raztezati prek sedanjosti – najprej nežno kot tiha melodija iz ozadja, potem pa kot vse bolj oglušujoči akordi, ki junakom ne dopuščajo drugega kot to, kot da jim prisluhnejo.

Recenzije

»Novi Sosičev roman ohranja vse karakteristike prejšnjih del - hrepenenjskost, soočanje lepih duš z zlom, vdiranje preteklosti v sedanjost, realnost, spleteno iz sanj(arjenj), itn. -, vendar jim dodaja še novo dimenzijo. Gabriela Babnik, Pogledi«

O avtorju

Marko Sosič (1958, Trst - 2021) je gledališki in filmski režiser ter pisatelj. Najbolj znan je po romanu Balerina, Balerina, za katerega je prejel nagrado vstajenje, roman pa je bil uvrščen med deset naših najboljših romanov po letu 1989 in pet finalistov za kresnika ter bil izbran za evropski projekt 100 slovanskih romanov. Tudi z drugimi, poznejšimi deli je bil med finalisti za najpomemnejše slovenske literarne nagrade.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja