Skip to content

Bartleby in druščina

Avtor: Enrique Vila Matas

Prevod: Vesna Velkovrh Buklica

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 204
  • isbn: 9612420645
  • cena: 14,01 EUR

O knjigi

Knjiga je napisana kot svojevrsten literarni dnevnik, kot zapiski, komentarji, opombe k neobstoječemu besedilu. Avtor se ukvarja z idejo ukinjanja literature skozi literaturo samo. Besedilo je brez zgodbe, napisano, kot da ga ne bi pisal pisatelj, pa vendar se prav skozi to vztrajno in obsesivno zanikanje literature na koncu izriše prav možnost neke prihodnje literature. Gre za prvo predstavitev tega sodobnega španskega avtorja v slovenščini.

Recenzije

»»Ko sem začel pisati roman, nisem vedel, da bo nevarno. Po objavi knjige sem namreč Bartleby postal tudi sam, ker nisem začel pisati nove knjige. Torej sem padel v past. Spoznal sem, da sem resnično psotal Bartleby. Mislil sem celo, da bom to ostal za vedno.« (Enrique Vila Matas, TV Slovenija 1)«

O avtorju

Literarni opus Enriqueja Vile - Matasa (1948, Barcelona, Španija) obsega več kot štirideset knjig, za katere je prejel številne nacionalne in mednarodne nagrade, nazadnje nagrado FIL za romanske jezike. Pri Beletrini sta izšla njegova romana Dublineska in Bartleby & co. V svojih delih, ki so prevedena v več kot trideset jezikov, se vedno znova loteva teme odnosa do literature.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja