Skip to content

Bearn ali sobana porcelanastih lutk

Avtor: Llorenç Villalonga


  • leto izida: 2013
  • št. str.: 354
  • isbn: 9789612425555
  • cena: 32,00 EUR

O knjigi

Roman Bearn ali Sobana porcelanastih lutk (1961) je piker dialog med očetom in sinom, med katerima ni skoraj nobene stične točke. Obubožani plemič, zaljubljen v preteklost in francosko razsvetljenstvo, opazuje, kako se je njegov nezakonski sin, ki ga je dal izšolati za duhovna, ujel v ozke okvire dogme. Sanje o zmagi razuma in svobode so se zanj razblinile kot ves stari svet. Hkrati pa sinova ozkost razkriva očetova protislovja, tako da med obema pogledoma nastane vrtinec, ki nas prisili v razmišljanje ne le o tem otoku, izgubljenem sredi Sredozemlja, temveč o vseh podobnih trenjih. V bukolični zgodbi o podeželski Majorki s konca 19. stoletja se zrcalijo ideje, ki so zaznamovale razvoj moderne Evrope. Llorenç Villalonga je namreč doživel špansko državljansko vojno, a razlogov zanjo ne išče v drobnih sporih, temveč v okviru vseevropskih idej.

Recenzije

»Roman enega najpomembnejših katalonskih pisateljev je bil ob izidu (1956) povsem spregledan, danes pa sodi med klasična dela katalonske književnosti. Avtor, ki je pri pisanju v veliki meri izhajal iz lastne izkušnje plemiča in psihiatra, na ozadju spominov razuzdanega in obubožanega razsvetljenskega (le v teoriji) plemiča ter pisem njegovega nezakonskega sina – kaplana izrisuje zaton plemiške družine Bearn na Majorki konec 19. stoletja. Njeno usodo v veliki meri zaznamuje tudi skrivnostna sobana porcelanastih lutk, v katero ni vstopil še nihče. Poetična družinska zgodba, ki zrcali ideje moderne Evrope, ujetost posameznika v ozke okvire takšnih in drugačnih dogem, bralca sili k razmišljanju o tem, kako nastaja zgodovina in kdo jo piše. (Kristina Sluga, Bukla)«

O avtorju

Llorenç Villalonga (1897–1980, Majorka) je bil pisatelj in psihiater. Med španskim bralstvom se je uveljavil z romanom Bearn ali sobana porcelanastih lutk.

Več o avtorju