Skip to content
Uspešnica

Biografija Milene Zupančič

Kot bi Luna padla na zemljo

Avtor: Tadej Golob


  • leto izida: 2018
  • št. str.: 388
  • isbn: 9789612843991
  • cena: 29,00 EUR
  • leto izida: 2018
  • št. str.: 388
  • isbn: 9789612844318
  • cena: 22,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

S knjigami je podobno kot z obiski – nekatere so še posebej dolgo pričakovane. Ko pridejo, je kot bi Luna padla na Zemljo. Ena takšnih je tudi biografija ene največjih slovenskih igralk 20. stoletja, Milene Zupančič. Skupaj s priznanim pisateljem Tadejem Golobom sta ustvarila neizmerno dragoceno besedilo, v katerem skozi igralkino življenjsko pripoved (po)doživimo našo polpreteklo zgodovino ter premislimo številne velike sodobne dileme. Tenkočutno, duhovito in premišljeno poročilo o življenju, nad katerim je »Bog ornk roko držal«.

Tadej Golob, eden najboljših slovenskih biografov, in Milena Zupančič, verjetno najprepoznavnejši slovenski obraz s filmskih platen in gledaliških odrov, sta se v Milenini domači Bohinjski Beli začela sestajati in pogovarjati leta 2016. Takoj sta se strinjala, da to, kar počneta, ne sme biti kronološka biografija v smislu – najprej sem se rodila, potem se obiskovala osnovno šolo, … A od tu naprej nista vedela, kako in kam. Potem pa je Milena nekega dne omenila, da gre skoraj vsak dan na pokopališče in da ji je tam lepo. In potem jima je steklo. In sta začela uživati. Milena je namreč, tako pravi Tadej Golob, ob tem, da je izjemna igralka in izjemna ženska, tudi prav poseben človeški original. Sama bi takim rekla z enim od številnih izrazov, ki jih je Tadej slišal prvič – prava slika brez okvirja.

Recenzije

»Če smo kdaj imeli igralske zvezde v pravem pomenu besede, je Milena Zupančič gotovo ena izmed njih.«
-(Delo).

»Seveda sta imela v procesu ustvarjanja tudi obdobja dvoma, Milena, ker se je na trenutke spraševala, zakaj se je sploh spustila na to potovanje nazaj v času, Tadej Golob pa je dvomil, ko je večkrat prebiral in pilil ista poglavja in se spraševal, ali je ujel pravo atmosfero. »A zdaj lahko rečem samo to: če sem se pri drugih knjigah spraševal, ali mi je uspelo, lahko tukaj rečem, da skorajda ne dvomim,« pravi Golob. »To je knjiga, kakršno sva si oba želela.««
-(Književni listi).

»Knjiga je delo mojstra, ki pozabi nase in se scela spremeni v njen glas, kar je, po mojem mnenju, mojstrsko. Toda kako ne bi bilo, ko pa ima in imamo pred sabo žensko osebo z veliko začetnico in z vsem, kar je človeškega.«
-(Jedrt Jež Furlan, Dnenvnik).

O avtorju

Tadej Golob (1967) sodi med najbolj samosvoje slovenske avtorje, ki s svojimi deli spravlja v zadrego ljubitelje poenostavljenega, črno-belega gledanja na literaturo. Na književni sceni se je prvič pojavil s knjigo Z Everesta (2000), v kateri je popisal smučanje Dava Karničarja z najvišje gore sveta (na vrh katere se je tudi sam povzpel), nadaljeval z biografijami Petra Vilfana (2004), Zorana Predina (2009) in Gorana Dragića (2015), z romanoma za mladino Zlati zob (2011) in Kam je izginila Brina? (2013), romanoma za odrasle Svinjske nogice (nagrada kresnik 2010) in Ali boma ye! (nominacija za kresnika 2014) ter največjo prodajno in bralno uspešnico leta 2017 na Slovenskem, kriminalko Jezero (prav tako nominirano za kresnika). Le nekaj dni pred biografijo Milene Zupančič je izšlo še njegovo delo V svojih čevljih, zgodba o Alenki Bratušek, prvi slovenski predsednici vlade.

Več o avtorju