Skip to content

Če delaš omleto

Avtor: Lado Kralj


  • leto izida: 2014
  • št. str.: 252
  • isbn: 9789612429478
  • cena: 24,00 EUR
  • leto izida: 2014
  • št. str.: 252
  • isbn: 9789612840198
  • cena: 11,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Sredi živahne meščanske stvarnosti dvajsetih let minulega stoletja se vse odločneje uveljavlja ideja o komunistični revoluciji. Skozi oči pisateljice Helene Murkovič, razgledane in ozaveščene mlade ženske, se razpira intelektualni in umetniški vrvež prestolnice, h kateremu svoje prispevajo tudi znani obrazi: od Srečka Kosovela in Cirila Debevca do Vladimirja Bartola in Ferda Kozaka; na drugi strani pa se že nakazujejo ideološke razpoke, ki begajo tudi mlado avtorico. Da bi razrešila dilemo, ali naj vstopi v komunistično partijo, se Helena leta 1934 poda na študijsko potovanje v Rusijo, kjer se naposled izreče za komunistično idejo in Stalina. Po zgodovinskem sporu Tito – Stalin pa ima prav ta odločitev zanjo tragične posledice. Kljub vojnim zaslugam je razglašena za oporečnico, njen pisateljski talent pa je pahnjen v pozabo. Kot bi v njeni vlogi disidentke odzvanjala misel Virginie Woolf o Shakespearovi pozabljeni sestri; ples zgodovine se izteče v izobčenost in bolestno osamljenost.

Recenzije

»Literarni zgodovinar Lado Kralj, kot dramaturg, teatrolog in kritik zapisan predvsem gledališču, je v drugem knjižnem vstopu v literaturo ostal v krogu svoje stroke – tako da je kot dober poznavalec razvoja književnih struj in pojavov literarno teorijo povezal s sočasnim družbenim in političnim dogajanjem. Najprej se je vživel v umetniški utrip Ljubljane med svetovnima vojnama in v dogajanje poleg nekaterih (napol) fiktivnih postav, kot sta osrednja lika, pisateljica Helena Murkovič in njen mož Vladimir Veble, vpletel tudi Srečka Kosovela, Ludvika Mrzela, Ferda Kozaka in še vrsto realnih oseb z njihovimi pogledi in občutljivimi medsebojnimi razmerji. Helena stopi v ospredje, ko se, čeprav iz udobnega meščanskega okolja, skozi nacistično Nemčijo odpravi v Sovjetsko zvezo iskat odgovore na svoje ideološke dileme. Iz Moskve se vrne očarana nad Stalinom ter slepa in gluha za grozote, ki jim je priča. Med okupacijo se oba z Vladimirjem pridružita odporu, po vojni pa se kljub temu znajdeta med žrtvami čistk po sovjetskem zgledu. Najprej on med obsojenci na dahavskih procesih in nato še ona, kljub temu da se je po internaciji na Rabu pridružila partizanom, v kolesju obračuna z informbirojevci. (Iztok Ilich; Bukla)«

O avtorju

Lado Kralj (1938) je literarni in gledališki kritik, teatrolog, dramaturg in prevajalec. Med letoma 1959 in 1961 je bil zaposlen na RTV Slovenija, med letoma 1967 in 1971 pa kot asistent dramaturgije na AGRFT. Bil je soustanovitelj in prvi umetniški vodja eksperimentalnega gledališča Glej. Za svoj literarni prvenec Kosec koso brusi je leta 2011 prejel Dnevnikovo fabulo.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja