Skip to content

Kosec koso brusi

Avtor: Lado Kralj


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 153
  • isbn: 9789612422738
  • cena: 24,00 EUR
  • leto izida: 2010
  • št. str.: 153
  • isbn: 9789612424169
  • cena: 7,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Kosec koso brusi je knjiga petih daljših pripovedi, ki se dogajajo vse od sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa do našega časa. Časi se sicer menjujejo, a kot da so vedno enako dušeči za nemirne in neprilagojene individualiste. Kraljev fokus pa ni usmerjen zgolj v izris socialnega konteksta posameznikovega beganja. Kralj je preveč radoživ, včasih obešenjaški, spet drugič nekoliko sanjaški in vselej oborožen z razbohoteno domišljijo. V knjigi se vseskozi pojavljajo prividi in vzporedni svetovi, od tistih bolj otipljivih, kot so igre na srečo, podjetništvo in gledališče, do tistih povsem prosojnih, a še kako pomembnih prikazni. Človek ni več določen zgolj z logosom, postaja del karnevalskega plesa – tistega plesa življenja in smrti, o katerem je nekoč govoril ex cathedra in zanj ogreval eterične častilce literature – pred vami je blazno resna šala, pridružite se!

Recenzije

»Pet ne-tako-zelo-kratkih zgodb slovenskega teatrologa in dramaturga je potovanje skozi prostor-čas, saj vsaka od njih s pretanjenim psihološkim izrisom posameznika, vpetega v družbene mehanizme, presega golo zgodovinskost. Od politiziranih igralcev v nemirnih sedemdesetih letih do »srečelovca«, ki se spogleduje z Dostojevskim in Puškinovo Pikovo damo, se zdi, da se vse začenja in končuje pri Sleherniku, skupaj z nepozabno koso, ki ga spremlja na vsakem koraku in opominja, da je vsak korak zapisan minljivosti. Pod skrbno razpetim dramaturškim lokom si roko podajajo žanrski hibridi, vključno z monološkimi pasažami, razpotegnjenimi didaskalijami in scenarističnim osnutkom. Ana Geršak«

O avtorju

Lado Kralj (1938) je literarni in gledališki kritik, teatrolog, dramaturg in prevajalec. Med letoma 1959 in 1961 je bil zaposlen na RTV Slovenija, med letoma 1967 in 1971 pa kot asistent dramaturgije na AGRFT. Bil je soustanovitelj in prvi umetniški vodja eksperimentalnega gledališča Glej. Za svoj literarni prvenec Kosec koso brusi je leta 2011 prejel Dnevnikovo fabulo.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja