Skip to content

Kosec koso brusi

Avtor: Lado Kralj

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 153
  • isbn: 9789612422738
  • cena: 24,00 EUR
  • leto izida: 2010
  • št. str.: 153
  • isbn: 9789612424169
  • cena: 7,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Kosec koso brusi je knjiga petih daljših pripovedi, ki se dogajajo vse od sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa do našega časa. Časi se sicer menjujejo, a kot da so vedno enako dušeči za nemirne in neprilagojene individualiste. Kraljev fokus pa ni usmerjen zgolj v izris socialnega konteksta posameznikovega beganja. Kralj je preveč radoživ, včasih obešenjaški, spet drugič nekoliko sanjaški in vselej oborožen z razbohoteno domišljijo. V knjigi se vseskozi pojavljajo prividi in vzporedni svetovi, od tistih bolj otipljivih, kot so igre na srečo, podjetništvo in gledališče, do tistih povsem prosojnih, a še kako pomembnih prikazni. Človek ni več določen zgolj z logosom, postaja del karnevalskega plesa – tistega plesa življenja in smrti, o katerem je nekoč govoril ex cathedra in zanj ogreval eterične častilce literature – pred vami je blazno resna šala, pridružite se!

Recenzije

»Pet ne-tako-zelo-kratkih zgodb slovenskega teatrologa in dramaturga je potovanje skozi prostor-čas, saj vsaka od njih s pretanjenim psihološkim izrisom posameznika, vpetega v družbene mehanizme, presega golo zgodovinskost. Od politiziranih igralcev v nemirnih sedemdesetih letih do »srečelovca«, ki se spogleduje z Dostojevskim in Puškinovo Pikovo damo, se zdi, da se vse začenja in končuje pri Sleherniku, skupaj z nepozabno koso, ki ga spremlja na vsakem koraku in opominja, da je vsak korak zapisan minljivosti. Pod skrbno razpetim dramaturškim lokom si roko podajajo žanrski hibridi, vključno z monološkimi pasažami, razpotegnjenimi didaskalijami in scenarističnim osnutkom. Ana Geršak«

O avtorju

Lado Kralj (1938, Slovenj Gradec) je literarni in gledališki kritik, teatrolog, dramaturg in prevajalec. O dramatiki in gledališču je predaval na ljubljanski Filozofski fakulteti. Za svoj literarni prvenec Kosec koso brusi je leta 2011 prejel Dnevnikovo fabulo.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja