Skip to content

Črna, ki je pogoltnila vse druge barve

Avtor: Josip Osti

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Roman


  • leto izida: 2018
  • št. str.: 322
  • isbn: 9789612844752
  • cena: 24,00 EUR
  • leto izida: 2019
  • št. str.: 322
  • isbn: 9789612846473
  • cena: 16,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Roman je svojevrstna epistolarna proza: so pisma v pismu in je še veliko več. Napisan je v obliki pisma kot zahvala Josipa Ostija prijatelju, pesniku Borisu A. Novaku, ki je kot predsednik slovenskega PEN v času obleganja Sarajeva nudil pomembno pomoč bosanskim ustvarjalcem. Osrednji lik je bosanski pesnik Husein Tahmiščić, ki ga je slovenska publika lahko spoznala že kot urednika antologije nove bosanske poezije, izdane v Ljubljani leta 1983. Če se je Tahmiščić na svoji pesniški poti z veliko umetniško intenziteto »spopadal s soncem«, pa je v stvarnem življenju postopoma izgubljal vid vse do popolne slepote. Osti, njegov tesni prijatelj, pripoveduje zgodbo o njem in njegovi družini s pomočjo njune korespondence. Tako obuja spomine na prijateljevanje s Tahmiščićem v Sarajevu, ko so se že začeli pojavljati znaki slabovidnosti, hude dedne bolezni Tahmiščićeve rodbine. Pesniku sledimo v Prago, kamor spremlja svojega nemirnega sina na študij fotografije, a zgodi se obleganje Sarajeva in tako tam ostaneta vrsto let. Kljub balkanski vojni tragediji in naraščajoči slepoti tam, daleč od doma vztraja pri pisanju. In življenju. Ob pomoči ljubeče ženske, ki pa jo kasneje zapusti, da se lahko skoraj slep vrne k ženi v Sarajevo. Prav tako je v romanu več vložnih zgodb o različnih osebnostih, kot so Lovro Kuhar Prežihov Voranc, Romain Rolland, Josip Broz Tito in drugi, v katerih avtor išče paralele z zgodbo o oslepelem prijatelju. Na začetku in na koncu romana sta soneta Borisa A. Novaka, ki tako veličastno zaokrožata ta slavospev prijateljstvu, ki preživi ob vseh življenjskih izgubah in ustvarjalnih dobičkih.

Knjiga je izšla v zbirki Pont v sozaložništvu Beletrine in Založbe Annales ZRS Koper.

Recenzije

»Črna je tako pomembna knjiga, ki na svojstven in iskren način prikaže razmere tistega časa in skozi slepoto odpira oči.«
-(AirBeletrina).

O avtorju

Josip Osti (1945–2021) je bil pesnik, pisatelj, esejist, antologist, prevajalec in literarni kritik. Napisal je več proznih del in pesniških zbirk, njegov opus pa je, kot je opisal sam, ustvarjen iz jezikov spominov. Prevedel je okoli 90 knjig in 15 gledaliških besedil slovenskih avtorjev ter uredil vrsto antologij slovenske poezije v hrvaščini. Za svoja dela, ki so prevedena v več tujih jezikov, je prejel je vrsto literarnih nagrad, med njimi Župančičevo listino, zlato ptico, nagrado Vilenica in Župančičevo nagrado.

Več o avtorju