Skip to content

David Weiser

Avtor: Pawel Huelle

Prevod: Jana Unuk

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 285
  • isbn: 9789612421212
  • cena: 12,00 EUR

O knjigi

V puščobnih petdesetih letih se v ladjedelniškem Gdansku skrivnostno pojavi in še skrivnostneje izgine, dobesedno zabriše vsako sled za seboj, na videz slaboten in neopazen židovski fantič, potem ko si je v skupinici vrstnikov izboril vodilno vlogo, saj je po njegovi zaslugi njihovo mladost ožarila čarovnija, opojna, hojo po robu prepada izzivajoča skrivnost. Kdo je David Weiser, deček z neverjetnimi sposobnostmi in darovi, in kam je izginil? Odgovora ni, ostaja samo skrivnost. Zaman so vsi klici po spoznanju, in kdor ne neha iskati, se zaletava ob gluhi zid molka. Roman David Weiser je ob svojem izidu leta 1987 odprl čisto novo poglavje sodobne poljske proze in sprožil ustvarjalni val, ki traja še danes.

Recenzije

»»Roman David Weiser velja - kot še nekaj drugih del, katerih nastanek je sprožil - za t.i. iniciacijski roman; prepleten je z žanrom detektivke in slogom metafizičnega realizma, govori o otroštvu v petdesetih letih prejšnjega stoltja v Gdansku, v ospredje pa postavlja nikoli razrešeno skrivnost izginotja judovskega dečka Davida.« (Ženja Leiler, Delo)«

O avtorju

Pawel Huelle (1960, Gdansk) je pisatelj, scenarist, dramaturg, pesnik in novinar. Slovenski bralci ga poznajo predvsem po romanih David Weiser (Študentska založba), Castorp (Litera), Zadnja večerja (Modrijan) in Mercedez-Benz: iz pisem Hrabalu (Beletrina). Ob tem je izdal še pesniško zbirko in več zbirk kratkih zgodb. Huellejeva proza ostaja vseskozi povezana z avtorjevo »malo domovino« - z mestom Gdansk in njegovimi zgodbami.

Več o avtorju