Skip to content

Mercedes-benz: iz pisem Hrabalu

Avtor: Pawel Huelle

Prevod: Staša Pavlović

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman, Razprodane knjige


  • leto izida: 2014
  • št. str.: 142
  • isbn: 9789612429607
  • cena: 21,00 EUR
  • leto izida: 2014
  • št. str.: 142
  • isbn: 9789612840181
  • cena: 11,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Očarljiva, ganljiva in zabavna kratka pripoved se prične v začetku devetdesetih, kmalu po padcu komunističnega režima na Poljskem: junak Paweł, ki na trenutke zelo spominja na samega avtorja, se usede v majhnega, razmajanega fiata, in se z inštruktorico vožnje poda na kaotične ulice Gdanska, na katerih ju čaka mnogo nepričakovanih zavojev ter neoznačenih stranpoti. Da bi omilil svoje neudobje in negotovost za volanom, začne plesti gostobesedne pripovedi o avtomobilih svojih prednikov, o citroenih in mercedesih, ki so njegovo družino popeljali skozi mnoge vojne, skozi velike ljubezenske dogodivščine in tvegane junaške odprave. Njegove čedalje bolj pogumne vožnje in hudomušne, pronicljive zgodbe pa hkrati tvorijo prisrčno in ganljivo pismo Bohumilu Hrabalu, češkemu pripovednemu mojstru, ki je bil vsekakor avtorjev največji navdih pri pisanju njegovega najbolj klepetavega in satiričnega kratkega romana. Mercedes-Benz je svojevrsten hommage tako Hrabalu kot tudi vsem avtomobilom, v katerih so se na družinske izlete in ostale ekspedicije vozili člani treh generacij Huellejeve družine.

Recenzije

»Kakor je bila verjetno tudi zgodba o prijateljevanju s pisateljem Hrabalom zgolj še ena zgodba iz življenja posameznika, ki pa je imela svoj kraj, čas in osebe, ki so ga določale, zaradi česar je neponovljiva, vredna spomina in pripovedovanja. Danes služi užitku pripovedovalca in bralca – in prav je tako. (www.koridor.si)«

O avtorju

Pawel Huelle (1960, Gdansk) je pisatelj, scenarist, dramaturg, pesnik in novinar. Slovenski bralci ga poznajo predvsem po romanih David Weiser (Študentska založba), Castorp (Litera), Zadnja večerja (Modrijan) in Mercedez-Benz: iz pisem Hrabalu (Beletrina). Ob tem je izdal še pesniško zbirko in več zbirk kratkih zgodb. Huellejeva proza ostaja vseskozi povezana z avtorjevo »malo domovino« - z mestom Gdansk in njegovimi zgodbami.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja