Skip to content

Deklica s tisoč gubami

Avtor: Nora Iuga

Prevod: Aleš Mustar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Poezija


  • leto izida: 2011
  • št. str.: 232
  • isbn: 9789612423827
  • cena: 25,00 EUR

O knjigi

»Nikoli nisem skušala delati poezije, prišla je sama in mi narekovala,« pravi večno mlada romunska pesnica Nora Iuga, deklica s tisoč gubami, kot je naslov njeni zadnji pesniški zbirki, največja podpornica in idol najmlajše generacije romunskih pesnikov. V tej knjigi najdemo pregled njenega celotnega pesniškega opusa. Nora Iuga je maestro besede, ne obrtnik, saj jo vodi izključno navdih. Zanjo na svetu ni normalnosti, ni banalnosti, k vsemu lahko vedno primešamo sanje in življenje postane poezija. Vstopimo v nadrealistični svet Nore Iuge. Prepustimo se njenemu navdihu!

Recenzije

»Romunska pesnica in pisateljica se je slovenskim bralcem že predstavila z romanom Šestdesetletnica in mladenič (2009), letos pa je poleg Francoza Jacquesa Roubauda nastopila kot častna gostja Dnevov poezije in vina na Ptuju. Ob tej priložnosti je izšel pričujoči izbor, ki predstavlja celovit prerez avtoričinega dosedanjega pesniškega ustvarjanja. Njena poezija je poplava nadrealističnih podob, asociativnih nizov, domišljenih prevezav – dokaz več, da poezijo res »narekujejo sanje«. Knjigo zaokroži duhovit esej, v katerem pesnica predstavi lastno poetiko in svoje razumevanje pesniškega navdiha. (Ana Geršak, Bukla)«

O avtorju

Nora Iuga (1931, Bukarešta) je pesnica, pisateljica, bibliotekarka in urednica. Velja za eno od najinovativnejših romunskih pesnic. Za svoje literarno delo je bila več krat nagrajena; za vsakega od svojih romanov je prejela nagrado Društva pisateljev Romunije.

Več o avtorju