Skip to content

Šestdesetletnica in mladenič

Avtor: Nora Iuga

Prevod: Aleš Mustar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 150
  • isbn: 9789612422004
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

Zgodba romana, ki je prejel nagrado Društva pisateljev Romunije, je na videz preprosta. Nekega popoldneva v Bukarešti zadržan mladenič na domu obišče svojo najljubšo pesnico, ostarelo lepotico Anno. Slednja mu v nekaj urah razkrije najburnejše dogodke iz svojega razgibanega življenja. V njeni usodi ter v usodi njene družine, prijateljev in kolegov se zrcali težko življenje v drugi polovici 20. stoletja v Romuniji. Šestdesetlenica Anna se zaveda fizičnega prepada med njo in mladeničem, ki je pravzaprav ne posluša, in tako nagovarja nas, bralce, in nas s svojimi izjemno sočnimi zgodbicami, ki jih niza, kot da bi pisala dnevnik, na koncu popolnoma omreži. Svež, duhovit roman o vsakem izmed nas.

Recenzije

»Za ta roman točno vem, od kod prihaja navdih. Ko sem bila mlada, sem se zelo veselila silvestrovega, pa me niso vedno povabili v družbo, tako da sem bila včasih sama doma, pila sem vino in razmišljala, kako lepo bi bilo, če bi kak neznanec nenadoma vstopil skozi vrata in bi lahko skupaj praznovala. Potem pa se mi je nekoč, ko sem bila že precej starejša in ko je moj mož že umrl, zares zgodilo, da je neznan mladenič potrkal na moja vrata in sem z njim v pogovoru prebila nekaj ur ter mu izpovedala zgodbo svojega življenja.« (Nora Iuga, intervju v Delu) »Izrazita strast do pisanja Nore Iuga deluje nadvse erotično, njene izpovedi so lahko bolj čutne od spolnega akta.« (Ana Schnabl, Dnevnik) »Lirična in iniciacijska izpoved pravzaprav ni namenjena mladeniču, temveč je skozi njo nagovorjen bralec, ki ga zgodbe na koncu lahko popolnoma omrežijo.« (Aleš Mustar, Bukla) »Njena izpoved je močno erotično dejanje, je nadomestek spolnega akta, je akt sam.« (Jasna Vombek, Večer)«

O avtorju

Nora Iuga (1931, Bukarešta) je pesnica, pisateljica, bibliotekarka in urednica. Velja za eno od najinovativnejših romunskih pesnic. Za svoje literarno delo je bila več krat nagrajena; za vsakega od svojih romanov je prejela nagrado Društva pisateljev Romunije.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja