Skip to content

Dnevnik pisatelja 2 - izbor publicističnih besedil

Avtor: Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Prevod: Borut Kraševec

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 449
  • isbn: 9789612421397
  • cena: 25,00 EUR

O knjigi

Dnevnik pisatelja F. M. Dostojevskega je v vsej svetovni literaturi nekaj edinstvenega. To je sicer predvsem »dnevnik pisateljevega duha«, ki obravnava nekatera temeljna filozofska, religiozna in moralna vprašanja tako z vidika Rusije kot sveta, vendar je tudi dnevnik, ki se posveča tekočemu kulturnemu, družbenemu in tudi političnemu dogajanju v takratni Rusiji in svetu. V njem so spomini, ki sicer diskretno, a vendar dovolj jasno pričajo o tragičnem življenju velikega pisatelja, ki je bil kot upornik obsojen na smrt, pomiloščen in poslan v sibirsko katorgo ter bil pozneje vse življenje pod budnim nadzorom carske oblasti. Dnevnik pisatelja je izredno vznemirljivo delo; z razmišljanji o usodi človeka in človeštva nam sporoča vznemirljive ugotovitve, aktualne za poglobljeno razumevanje tako preteklosti kot sodobnosti.

Recenzije

»Dnevnik pisatelja je delo, ki mora najti mesto na vaši knjižni polici.«
-(Robi Šabec, Dnevnik).

»Za ljubitelje Dostojevskega je to obvezno branje, saj daje globok vpogled v avtorjev realni mentalni svet in ga razkriva tudi kot prvovrstnega misleca svojega časa. «
-(Samo Rugelj, Bukla).

O avtorju

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821–1881) je ruski klasik, ki v svojih najznamenitejših delih, med katera sodi predvsem tako imenovano veliko peteroknjižje (Zločin in kazen, Idiot, Besi, Mladenič, Bratje Karamazovi), prek opisov nenavadnih, nemalokrat tudi ekstremnih dejanj in oseb upodablja najgloblje dileme človekove duše ter posledice njegovih odločitev. Njegovo ustvarjanje, ki je usodno zaznamovalo literarne in filozofske smeri 20. stoletja, je še danes zelo aktualno, kar dokazujejo tako zanimanje za njegovo biografijo in vedno novi poskusi branja ter razlaganja njegovih del, kot tudi sveži prevodi teh del v mnoge svetovne jezike, med drugim v slovenščino.

Več o avtorju